Aan alle jeugdwerkers: bedankt!

In deze tijd van collectieve stress is er een extra risico op huiselijk geweld en kindermishandeling.

Lieve jeugdwerkers,

In deze tijd van collectieve stress is er een extra risico op huiselijk geweld en kindermishandeling. Mensen blijven zo veel mogelijk binnen, en zitten op elkaars lip. Er is minder contact met het sociale netwerk en veilige plekken als scholen zijn gesloten.

Hierdoor is er minder zicht is op kinderen in kwetsbare situaties. Zij worden extra worden blootgesteld aan onveiligheid en missen een escape.

Moeilijk werk wordt nog ingewikkelder

Medewerkers uit de keten, zoals de wijkteams, Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en de gecertificeerde instellingen, zijn er voor deze kinderen. Zij werken hard en hebben over het algemeen een erg hoge caseload. Hulpverlenen, regie houden en onderzoek doen naar de veiligheid binnen een gezin zijn lastige taken. En al helemaal zonder fysiek contact met cliënten. Nu moeten zij dit ook nog op creatieve manieren doen, bijvoorbeeld door vanuit hun eigen huiskamer te videobellen met cliënten. In acuut onveilige situaties gaan zij toch op pad en riskeren hiermee hun eigen gezondheid. Werk dat al moeilijk is wordt zo nog ingewikkelder, zeker omdat situaties binnen gezinnen nu sneller escaleren. Medewerkers van de crisisopvang en vrouwenopvang staan nog steeds klaar voor wie hulp nodig heeft. Ook draaien pleegzorg, gezinshuizen en groepen voor jongeren die niet meer thuis kunnen wonen gewoon door.

Met hart en ziel voor de veiligheid van kinderen

Dit alles zou niet mogelijk zijn zonder jullie jeugdwerkers. Wij zien hoe jullie je nek uitsteken, hoe jullie je best doen en je met hart en ziel inzetten voor de veiligheid van kinderen. Er is veel kritiek op jullie vakgebied, maar in deze tijden wordt duidelijk hoe onmisbaar jullie zijn en wat een vitaal beroep jullie hebben. Jullie maken een groot verschil in het leven van mensen, en maken onze samenleving en woonomgeving een veiligere en fijnere plek om te zijn.

Dus namens alle kinderen en jongeren in onveilige situaties willen wij als jongeren van de Jongerentaskforce tegen jullie zeggen: ontzettend bedankt!


Augeo Jongerentaskforce

Lees ook:

Corona en de jeugdzorg

In deze video staan we stil bij de belangrijke rol van jeugdzorgmedewerkers die ondanks het corona-virus hun nek blijven uitsteken voor jongeren in de jeugdzorg en jeugdbescherming. Bekijk het filmpje

Jongerentaskforce

Jongerentaskforce

'Onze ervaring doet wat met je.' Bekijk wat we doen

Meld je aan voor het gratis Augeo magazine

Vijf keer per jaar verschijnt het gratis online magazine over veilig opgroeien, met interviews, tips en columns. Schrijf je nu in