Fahima van de Jongerentaskforce doet verslag van de laatste dag

De driedaagse conferentie Eurochild in Opatija in Kroatië heeft als motto: 'Building a better Europe with children: All aboard!' De conferentie wil laten zien hoe participatie van kinderen in het bestuur op lokaal, nationaal en Europees niveau het beste kan werken. Fahima spreekt er namens Augeo Jongerentaskforce. Ze doet verslag van de laatste dag.

Workshop Eurochild

Dag 3

De laatste dag begon met een ‘Living Library’. Dat is een leuke aanpak: deelnemers aan het congres kunnen allerlei vragen stellen aan de verschillende organisaties. Ook wij kregen als Jongerentaskforce van Augeo veel vragen van buitenlandse delegaties. 

Zo wilden ze weten hoe je aan de jongeren komt, hoe ze worden begeleid, hoe vaak ze samen komen, hoe ze worden opgeleid, welke workshops ze doen en hoe die ontwikkeld zijn. De animo was groot om ook in hun eigen land zoiets op te zetten.

Daarna begon de sluitingsceremonie. Het was een terugblik op het congres en een vooruitblik op Eurochild 2020. Bij de afsluiting mocht ik samen met een andere jongere aanbevelingen presenteren:

  • Iedere regering in Europa zou ervoor moeten zorgen dat alle scholen verplicht lesgeven over kinderrechten (PO en VO).
  • Iedere Europese regering zou een afgevaardigde moeten hebben op lokaal, regionaal en landelijk niveau om jongerenparticipatie voor álle onderwerpen in te zetten.
  • Iedere Europese regering zou verplicht bewijs moeten leveren dat de jongeren vanaf de eerste stap betrokken worden bij besluiten die hen aangaan. Dan kunnen ze erop letten dat alle gedane beloftes werkelijkheid worden; absolute transparantie is daarbij een vereiste.


Aan het eind hebben we Hollandse stroopwafels aan de burgemeester en de jongeren-burgemeester van Opatija gegeven. Daarna zijn we uit eten gegaan met de Nederlandse jongerendelegatie. Zo kwam er een eind een mooie en nuttige bijeenkomst over, voor en met jongeren.

anderen lazen ook

De Jongerentaskforce zoekt jou!

Wil je meedoen met Augeo Jongerentaskforce? Lees meer hierover en meld je aan!

Lees verder

Het Koffertje van de Jongerentaskforce

Een koffer met belangrijke cijfers over jongeren. Over wat ze meemaken en waarom het niet goed gaat met sommigen. Waarom u dit koffertje wilt hebben

Eriki van zelfde

'Blijf mens met elkaar. Alleen dan kun je kinderen helpen.'

Eric van 't Zelfde, bekend van tv-programma Dream School vertelt. Lees het verhaal van Eric