Al ruim 22.000 kwetsbare kinderen geholpen tijdens coronacrisis dankzij Crisisfonds

Schenking Postcode Loterij verdubbelt hulp voor kwetsbare kinderen

Het ‘Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis’ heeft al meer dan 22.000 kwetsbare kinderen geholpen tijdens de coronacrisis. Als gevolg van de crisis zitten nog veel meer kinderen dan gebruikelijk al het geval is in een onveilige en stressvolle situatie thuis of op een opvanglocatie. Met alle gevaren van dien. Het Crisisfonds wil ook de kinderen die nog niet bereikt konden worden, maar wel heel hard steun nodig hebben, helpen. Dankzij een gift van 500.000 euro van de Postcode Loterij kan het Crisisfonds nu nog eens zo’n 20.000 kinderen de helpende hand bieden. Waaronder kinderen die vanwege een onveilige situatie thuis worden opgevangen in locaties voor noodopvang vanuit het onderwijs en de kinderopvang.

“Er komen steeds meer verhalen naar buiten van kinderen die in een benarde of zelfs onveilige thuissituatie zitten. Het is geweldig zoveel steun als we krijgen. We zijn heel blij dat we nu ook nog door een gift dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij nog meer kinderen in de knel kunnen helpen”, aldus Mariëlle Dekker (directeur Augeo Foundation), Pascal de Smit (directeur Stichting Kinderpostzegels) en Margot Ende- van den Broek (directeur Stichting Het Vergeten Kind), die het initiatief namen tot het ‘Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis’.

In Nederland leven 90.000 kwetsbare kinderen. 54.000 van deze kinderen hebben op dit moment te weinig spelmateriaal om te ontspannen of om thuisscholing mogelijk te maken. De maatregelen die genomen zijn door de uitbraak van het coronavirus raken hen extra hard. Doordat in kwetsbare gezinnen en omgevingen problemen spelen zoals verslaving, armoede en psychische problemen is het voor veel van deze ouders en voor de opvangcentra niet mogelijk om hun kinderen nu te ondersteunen bij het thuis leren of ontspannen.

Thuis leren, ontspannen en in contact blijven

Voor deze kinderen zijn vermaak en afleiding nú nodig. Daarom namen Augeo Foundation, Stichting Kinderpostzegels en Stichting Het Vergeten Kind het initiatief met het Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis. Hulpverleners kunnen hier een aanvraag doen om kinderen te helpen aan spullen die nu nodig zijn om thuis te leren (zoals een koptelefoon of schriften), om ontspanning te zoeken (zoals spelmateriaal voor binnen of buiten) of om online contact te hebben met leeftijdsgenootjes (zoals een eenvoudige mobiele telefoon). Inmiddels zijn al ruim 20.000 kinderen hiermee geholpen.

Hartverwarmende reacties van hulpverleners

De organisatie krijgt dagelijks hartverwarmende reacties op de hulpactie. Een mooie van een jeugdhulpverlener: “De kinderen waren het er unaniem over eens dat het een duikelrek voor in de tuin moest worden! Eentje zei: ‘Als mijn hoofd vol zit kan ik heerlijk ondersteboven hangen en zo mijn hoofd weer leeg laten lopen...’

Ook andere fondsen, waaronder verschillende vermogensfondsen, hebben een schenking gedaan waardoor het crisisfonds hulp aan deze kwetsbare kinderen kan geven,

Kijk voor meer informatie op de website van het crisisfonds: www.kwetsbaarthuis.nl