1. Actueel
  2. Als kind zorgen voor je vader of moeder

Als kind zorgen voor je vader of moeder

Jonge mantelzorgers, zijn kinderen en jongeren van 0 tot 24 jaar die opgroeien met een ouder, broer of zus met een lichamelijke of psychische ziekte of beperking. Vaak helpen ze – meer dan andere kinderen – mee in het huishouden en in de zorg voor het gezinslid. Heb jij voldoende oog voor de specifieke behoeften van jonge mantelzorgers? Praat je weleens met de ouder(s) over wat mantelzorg voor hun kind kan betekenen?

Jonge mantelzorgers blijven vaak onzichtbaar voor instanties. Volgens experts is het vroegtijdig signaleren van de groep belangrijk om overbelasting tegen te gaan. Daarin kan een intensieve samenwerking tussen scholen, huisartsen en instanties een grote rol spelen.

Reportage over jonge mantelzorger Vera

In deze reportage zie je het verhaal van Vera die opgroeide in een gezin met een broer en zus met autisme. Ook een zorgcoördinators van een middelbare school, een onderzoeker en huisarts komen aan het woord. Hoe gaan zij om met jonge mantelzorgers? En hoe pakte dat uit voor Vera?
Bekijk de reportage ›

Thema-nummer over ‘ouders met een rugzakje’

Half april verschijnt Augeo Magazine. Dit zal gaan over de verschillende problemen van ouders – van een ouder in de gevangenis tot een ouder met een chronische ziekte - en de manier waarop je hen en hun kinderen kunt ondersteunen. Neem nu een gratis abonnement dan ontvang je dat nummer binnenkort in je mailbox.
Inschrijven voor Augeo Magazine ›

Achtergrondartikel over jonge mantelzorgers

Eerder verscheen in Augeo Magazine dit artikel over jonge mantelzorgers:
Jong maar nooit onbezorgd ›

Infographic – Jonge mantelzorgers in beeld

Het Nederlands Centrum Jeugdzorg (NCJ) maakte een zeer heldere infographic over jonge mantelzorgers.
Download infographic ›