1. Actueel
  2. Bij mij thuis

Bij mij thuis

Kinderboeken om een gesprek te starten

Het thema van de Kinderboekenweek 2023 (4 t/m 15 oktober) is ‘Bij mij thuis’. Als het thuis niet fijn is, is dat niet iets waar je trots op bent of waar je het graag over hebt. Toch is het enorm belangrijk om ‘lastige’ onderwerpen bespreekbaar te maken, zowel met kinderen als met ouders. Hierbij een aantal kinderboeken die kunnen helpen om het gesprek te starten.

Kinderboeken om een gesprek te starten

Schildje de schildpad

Nicky Schijvens

Vers van de pers bij de start van de kinderboekenweek én op dierendag verschijnt Schildje de schildpad. Schildje is een schildpad die zich thuis niet zo fijn voelt. Het prentenboek laat kinderen ervaren dat bepaalde thuissituaties niet normaal zijn, dat zij daarover kunnen en mogen praten en bovenal dat zij niet schuldig zijn. 

Marielle Dekker van Augeo Foundation: ‘Door dit boek kun je samen taal en woorden vinden om te praten over beschadigende ervaringen.’

Het is geschreven voor kinderen van 3 tot 8 jaar.

Ik wil je iets vertellen

Lotte Hendriks

Doris speelt het liefst buiten met zijn vrienden. Doris heeft iets naars meegemaakt. Dat wil hij wel vertellen maar hij kan de juiste woorden niet vinden. Het verhaal is laagdrempelig zodat het zowel ingezet kan worden om te praten over dagelijkse (kleine) vervelende gebeurtenissen tot traumatische ervaringen.

Voor kinderen vanaf 3 jaar.

Sam en het niet-leuke geheim

Pieter Melsen en Wouter Vaessen

Sam lacht, maar hij is niet blij. Dat komt omdat hij een geheim heeft, een niet-leuk geheim. Niemand weet dat hij het heeft. Hij zou het wel aan iemand willen vertellen, maar dat durft hij niet. Sam probeert op allerlei manieren van zijn geheim af te komen, maar niets lijkt te helpen... Tot hij iemand vindt om zijn geheim mee te delen.

Dit is een verschrikkelijk boek, met een gouden boodschap

Anton Horeweg

Veel kinderen maken iets ergs mee, zonder dat ze dat doorhebben. Dat komt omdat ze niet weten wat ‘normaal’ is. Is het normaal als je thuis of op school uitgescholden wordt? Of klappen krijgt? In dit boek lees je wat er kan gebeuren als je iets ergs meemaakt of als je het thuis niet altijd fijn hebt. Meester Anton vertelt hoe je je kunt voelen, met wie je daarover kunt praten, en vooral: dat het niet jouw schuld is!

Voor kinderen vanaf 10 jaar.

Betrapt

Caja Cazemier

Ze hebben weinig geld bij Mees thuis en zijn moeder is vaak ziek. Maar dat hoeft niemand te weten, het gaat prima, hoor! En zijn buurmeisje hoeft dus echt niet te helpen. Op straat raakt Mees bevriend met een paar oudere jongens. Ze doen spannende dingen zoals spullen jatten, vuurtje stoken. Maar dan worden ze betrapt …

Dit spannende boek is voor kinderen van 9 – 12 jaar, ook voor kinderen die lezen moeilijk vinden.

Kinderen van ver

Martine Letterie

Samuel, Tamar, Azad en Fatima zijn doodgewone kinderen. Tot er oorlog in Syrië uitbreekt en ze alles en iedereen die ze kennen moeten achterlaten. Op zoek naar een plek waar ze veilig zijn. Martine Letterie beschrijft in dit boek het leven van vier kinderen die met hun familie moesten vluchten voor oorlog en geweld.

Kinderen die een oorlog hebben meegemaakt in Syrie en Afghanistan vertelden hun verhaal aan Martine Letterie. Daarop baseerde ze dit boek eb geschikt voor kinderen van ca. 6 – 10 jaar.

Ghost; Rent of vlucht hij voor zijn leven?

Jason Reynolds

Maak kennis met Ghost, die zijn hele leven al aan het rennen is – vanaf het moment dat zijn vader jaren geleden een pistool op hem en zijn moeder richtte. En dat rennen, daar is hij heel goed in. Ghost wordt bij toeval ontdekt door de coach van een hardloopteam. Daarbij horen drie andere kinderen, Sunny, Patina en Lu, die ook allemaal hun eigen verhaal hebben. Algauw krijgt Ghost zowel vrienden als succes binnen het team. Coach is ervan overtuigd dat hij een briljante sprinter zou kunnen worden. Maar dan moet hij wel binnen de lijnen blijven lopen. En dat is soms vreselijk moeilijk…

Voor kinderen van ca. 9 – 12 jaar.

Heartstopper; Nick en Charlie ontmoeten elkaar

Alice Oseman

Heartstopper vertelt het verhaal van Nick, een stoere vrolijke rugbyspeler, en Charlie, een ietwat onzekere en verlegen jongen. Als ze bij elkaar in de klas komen worden ze goede vrienden en valt Charlie als een blok voor hem. Maar Nick valt alleen op meisjes, toch? Inmiddels zijn er 4 delen uitgegeven als zogenaamde Graphic Novels en zijn er reeds 2 seizoenen van Heartstopper op Netflix.Vanaf ca. 13 jaar.

 

Meer boeken om kindermishandeling bespreekbaar te maken?

Bekijk boekentips ›