Boekjes helpen kinderen van ouders met een psychisch probleem of verslaving

In Nederland hebben gemiddeld vijf kinderen per schoolklas een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen. Ieder jaar zijn dat zo’n 577.000 kinderen. Deze kinderen vinden het vaak lastig om over de situatie thuis te praten. De nieuwe informatieboekjes van het Trimbos-instituut kunnen daarbij helpen.

De informatieboekjes helpen om de problemen van de ouder uit te leggen aan een kind. En dat op zo’n manier dat deze het begrijpt. Ook geven ze tips voor ouders en kinderen hoe je goed met de situatie kunnen omgaan. De kinderen (KOPP/KOV-kinderen genoemd) hebben vaak vragen als: ‘Waarom is mijn thuissituatie anders?’ ‘Wat gebeurt er als anderen er achter komen dat mijn ouders deze problemen hebben?’ ‘Ligt het aan mij?’ ‘Krijg ik het later ook?’.

Erover praten, de problemen van de ouder begrijpen, weten hoe je hier mee om kunt gaan en hoe je steun kunt vragen aan anderen is erg belangrijk voor deze kinderen. Het kan helpen te voorkomen dat de kinderen zelf later problemen ontwikkelen.

De boekjes bieden een uitgangspunt voor een gesprek thuis, in de huisartsenpraktijk, op school of bij de psycholoog bijvoorbeeld. Er zijn 6 boekjes en 11 informatiekaarten voor ouders en kinderen van verschillende leeftijden. Bekijk het aanbod op www.trimbos.nl/webwinkel.


Sammie en Noah
Voorleesboekje voor kinderen van 2 tot 4 jaar

Downloaden

Het weerbericht van mijn ouders
Voorleesboekje voor kinderen van 5 tot 8 jaar

Downloaden

Bij ons thuis
Boekje voor kinderen van 9 tot 12 jaar

Downloaden

Als het waait in huis
Boekje voor jongeren vanaf 13 jaar

Downloaden

Een knipoog en een knuffel
Boekje voor ouders met psychische en/of verslavingsproblemen

Downloaden

Mentaal klaar voor je baby
Boekje voor aanstaande en nieuwe moeders (of andere opvoeders) met psychische en/of verslavingsproblemen en de mensen om hen heen

Downloaden

KOPP-KOV Informatiekaarten
Uitleg voor kinderen over verschillende soorten psychische problemen of verslaving van hun ouder

Downloaden


Handreiking informatieboekjes KOPP/KOV
Informatie voor professionals over de inzet van KOPP/KOV informatieboekjes en kaarten

Downloaden   


Wil je meer weten over hoe je kinderen betrekt en met ze in gesprek gaat? Dan kun je nog meedoen met Kind Centraal!