De K van Kracht, Kinderrechten en Janusz Korczak

De Week tegen Kindermishandeling is in volle gang! Het thema is: Ik maak het verschil. Deze week is ook de VN-Kinderrechtendag. Vandaag, 20 november, staan we erbij stil dat kinderen volwaardige wezens zijn, met eigen rechten die er mede op gericht zijn hun ontwikkeling te bevorderen.

kids

We weten allemaal dat er nog veel mis is met het realiseren van die kinderrechten. Gevluchte kinderen die na jaren Nederland moeten verlaten, kinderhandel, mishandeling en seksueel misbruik, honger, oorlog en andere ellende. Dagelijks wisselen de berichten elkaar af. Soms word ik er moedeloos van. Juist dan is het bijzonder als iemand echt een verschil maakt.

Gelukkig zijn er mensen die een verschil maken. Pareltjes. Afgelopen zaterdag 17 november ontving orthopedagogisch centrum stichting Project Bonaire de Korczakprijs voor hun werk. Dat gebeurde in Dordrecht. In Den Haag wordt al maandenlang gepraat en gepraat over het niet vaststellen van een sociaal minimum voor de Caribisch Nederlandse eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba (BES). Ondertussen wordt op Bonaire gewoon keihard gewerkt om kinderen die de gevolgen van armoede dagelijks ondervinden, zoals jongeren met hechtingsproblemen, te ondersteunen en verder te helpen. Dat is wel een ereprijs waard.

De mensen van stichting Project op Bonaire zorgen iedere dag weer dat jongeren die elders vastlopen onder hun begeleiding een nieuwe kans krijgen. Ze geven nooit op, werken met hart en ziel en gebruiken een eigen aanpak, Forsa, die navolging verdient op iedere plek waar gewerkt wordt met hechtingsproblemen.

De prijs is vernoemd naar Janusz Korczak. Deze Poolse kinderarts, pedagoog en kinderboekenschrijver leefde van 1879 tot 1942. Hij kan gezien worden als een grondlegger van kinderrechten. Hij had, zeker voor die tijd, revolutionaire ideeën over opvoeden en omgaan met kinderen. Zo liet hij kinderen een eigen parlement, gerechtshof en krant organiseren. Hij werd een legende omdat hij in 1942 weigerde de bijna tweehonderd joodse kinderen uit het weeshuis dat hij bestuurde, in de steek te laten. Hij ging met ze mee naar het vernietigingskamp Treblinka waar zij met hem werden omgebracht.

Afgelopen jaar sprak ik op Bonaire met veertig kinderen en jongeren, hun ouders en professionals. Hun verhalen, achtergronden en foto’s staan in het boek Vertrouwen - Aan het werk met risicojongeren van de Cariben dat in september verscheen (www.vertrouwen.online). De verhalen getuigen van een kracht en optimisme die je soms kwijtraakt als je alle problemen op de wereld beziet. Als je het boek leest realiseer je je: het kan wél, het kan beter. De Korczakprijs is dan ook een terechte uiting van erkenning voor het werk van stichting Project op Bonaire.

Karin Kloosterboer, kinderrechtendeskundige Kind met recht en auteur van Vertrouwen - Aan het werk met risicojongeren van de Cariben, september 2018.

Lees ook:

Steun voor kinderen en jongeren

Steun voor kinderen

Kinderen moeten veilig opgroeien. Professionals spelen een cruciale rol bij het organiseren van steun. Augeo Foundation helpt ze daarbij. Kom meer te weten over steun

Meldcode, afwegingskader

Meldcode

De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling helpt je zorgvuldig te handelen. De 5 stappen geven precies aan wat je moet doen bij zorgen over een kind. Lees meer

Jongerentaskforce

Jongerentaskforce

'Onze ervaring doet wat met je.' Bekijk wat we doen