Drie tips om met angstige kinderen te praten over corona

De scholen zijn dicht, mensen werken thuis, we houden anderhalve meter afstand. Voor volwassenen zijn het al rare en spannende tijden. Maar hoe zit het met kinderen? Hoe leg je hen uit wat er aan de hand is?

Vooral heel jonge kinderen, kinderen die erg angstig zijn of kinderen met autisme; hoe praat je met hen over corona? Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie zette de adviezen en informatie van verschillende experts en organisaties op een rij.

Drie tips lichten we uit:


1. Zeg niet dat er niets aan de hand is
Kinderen hebben heel goed door dat er iets aan de hand is. Ze merken dat ouders of leraren bezorgd zijn. Ze krijgen mee wat er op televisie gebeurt en vangen gesprekken op. Bevestig bij angstige kinderen dat er iets aan de hand is waar we allemaal ongerust van worden. Maar benadruk dat zij erop kunnen vertrouwen dat de volwassenen (ouders, leraren, dokters, burgemeesters etc.) het gaan oplossen. Het is niet het probleem van het kind.

2. Straal rust uit
Wanneer kinderen angstig zijn of schrikken, kijken ze naar een volwassene die ze vertrouwen. Wat die uitstraalt bepaalt of het kind angstig blijft of gerust gesteld wordt. Wees je daarom bewust van je non-verbale communicatie: je lichaamshouding en gelaatsuitdrukking.

3. Wees duidelijk
Vaak spelen onzekerheid en onwetendheid een rol bij angstige gevoelens. Leg daarom uit aan het kind hoe het zit met het coronavirus en de maatregelen. Kijk goed naar wat het kind aankan en nodig heeft. Maatwerk is belangrijk. Duidelijkheid is vooral bij kinderen of jongeren met autisme belangrijk. Beantwoord, voor zover je dat kan, de vijf belangrijkste vragen: wat, wie, waar, wanneer en hoe. Zoveel mogelijk feiten, kort en bondig. Orthopedagoog Janette Zomer maakte hiervoor een handig stappenplan.

 

Meer lezen:

'Praten met kinderen begint al voordat er ook maar één woord is gewisseld.'

Als ik een jongen of meisje ophaal uit de wachtkamer, check ik hoe hij of zij erbij zit. Lees verder

Praten met kinderen in 9 vragen & antwoorden

Zodra een kind kan praten, kun je ook mét het kind praten, is mijn ervaring. Lees verder

5 Professionals over praten met kinderen

Vrijwel dagelijks praten deze professionals uit de zorg en het onderwijs met kinderen die te maken (kunnen) hebben met misbruik of mishandeling. Lees verder