Zomerkansen

'Eindelijk kunnen we wat leuks doen'

Gemeente Den Helder

Om 11.00 zitten ze op de boot, 45 kinderen uit Julianadorp. Ze zijn op weg naar het Zuiderzeemuseum! Voor veel kinderen kon en mocht er de afgelopen periode maar weinig. Een meisje (7 jaar): ‘Mevrouw, dit is super! Alle leuke dingen gingen niet door de laatste tijd en nu kunnen we eindelijk weer wat leuks doen’.

De vrijwilligers van het Dorpshuis Julianadorp (gemeente Den Helder) hebben dankzij het project Zomerkansen deze en nog andere activiteiten kunnen organiseren. Vorige week gingen er al 75 kinderen met vrijwilligers van het dorpshuis op pad naar de dierentuin en volgende week zijn er nog drie sport en spel dagen. Normaal gesproken heeft het dorpshuis, dat volledig draait op vrijwilligers, geen geld voor dit soort uitjes buiten de deur. 

Lachende gezichten

‘Het dorpshuis is als het ware de huiskamer van de wijk,’ vertelt Hans Boskeljon, initiatiefnemer en bestuurslid. ‘Door corona moest het dorpshuis vier maanden lang de deuren sluiten. Terwijl hier alles samen komt en mensen en kinderen elkaar kunnen ontmoeten. In het pand worden activiteiten georganiseerd, danslessen gegeven, en zit de GGD en het sociaal wijkteam. Voor de jongeren in de wijk spaart het dorpshuis momenteel voor een klimwand.’

Voor deze daguitjes hebben ze aan de kinderen zelf gevraagd wat zij wilden. Eigenlijk wilden de kinderen graag naar Nemo, maar daar waren grote groepen nog niet toegestaan. Gelukkig konden ze, geheel coronaproof in de openlucht, terecht bij het Zuiderzeemuseum. 

Lachende gezichten op de boot naar het museum. Daar gaan de kinderen in groepjes van vijf, met twee begeleiders op pad door het openluchtmuseum. De kinderen doen een speurtocht, leren over het wonen en werken rondom de Zuiderzee. ‘Als je in de huisjes kijkt, lijkt het net of er echt mensen wonen!’. Er is veel persoonlijke aandacht en tussen de middag is er een gezellige gezamenlijke lunch. 

Niemand valt buiten de boot

Sommige kinderen kennen elkaar nog niet, anderen zijn hier met vriendjes uit de wijk. De een verveelt zich in de zomer en kan niet wachten tot school weer begint. Twee andere jongens vertellen dat ze veel samen hebben gegamed. Weer een ander meisje vertelt dat ze eigenlijk naar Spanje op vakantie zou gaan: ‘Dat is nog leuker, maar dit is ook wel heel leuk’. Vandaag kunnen echter alle kinderen mee en een leuke dag beleven: iedereen kon zich opgeven om mee te gaan, en de groepjes bestaan uit diverse groepjes kinderen in de leeftijd van 7 tot een jaar of 12. Het motto is ook: ‘Iedereen doet mee en niemand valt buiten de boot’.

Lees ook

Fonds Zomerkansen

Met zomeractiviteiten en coaching geven we kinderen een steuntje in de rug. Door ontspanning, leuke dingen doen en vrienden maken werken ze aan life-skills en versterken ze hun eigen veerkracht. Lees meer

Je zelfgemaakte rap opnemen in een studio

In Hoogeveen hebben kinderen en jongeren tijdens het zomerprogramma keuze uit meer dan 60 activiteiten.

Lees meer

'Hopelijk komen de kinderen hier straks vaker terug om samen te sporten'

Bij de begeleiding van kinderen tijdens de zomerspelen in Vlissingen spelen jongeren uit de wijk een belangrijke rol. Lees meer