Elk kind moet mentor hebben bij vechtscheiding

Een commissie onder leiding van Andre Rouvoet heeft een rapport gemaakt over vechtscheidingen. Een van zijn adviezen: wijs een steunfiguur aan die voor het kind opkomt.

In Nederland maken ieder jaar 70.000 kinderen mee dat hun ouders uit elkaar gaan. Bijna 1 op de 4 van die kinderen heeft daar veel last van. Een commissie onder leiding van André Rouvoet heeft een rapport geschreven met adviezen om de schade voor kinderen te beperken: Scheiden…en de kinderen dan? Mariëlle Dekker van Augeo Foundation heeft meegedacht over de adviezen.

In de inleiding van zijn rapport schrijft Rouvoet dat de kans op schade bij kinderen groter wordt als een kind voortdurend wordt geconfronteerd met ouderlijke conflicten of als een van de ouders niet goed functioneert. Bij voortdurende conflicten of bij partnergeweld is het risico op ernstige schade aanzienlijk. Dit kan dan ook worden gezien als kindermishandeling, schrijft Rouvoet. 

Steunfiguur spreekbuis voor het kind

Augeo is blij dat het organiseren van steun voor kinderen een grote rol speelt in het rapport. Zodra kinderen in het spel zijn bij een echtscheiding moet er een ‘steunfiguur’ komen die het belang van het kind in de gaten houdt. Een kind kan dan altijd bij die steunfiguur terecht en dat is voor de veerkracht van kinderen erg belangrijk. Bovendien kan de steunfiguur zo de spreekbuis van het kind zijn en opkomen voor zijn of haar belangen. 

Een voorbeeld van zo’n steunfiguur is JIM: Jouw Ingebrachte Mentor. De JIM-aanpak wordt al succesvol gebruikt bij kinderen die vanwege problemen thuis of op school vastlopen. Het kind kiest een mentor die zijn steun en toeverlaat is. Bij echtscheidingen kan deze aanpak helpen om te voorkomen dat de belangen van het kind over het hoofd worden gezien als de ouders vooral met elkaar en hun eigen problemen bezig zijn: er is dan altijd iemand met een oog voor het kind zelf en de belangen van het kind. 

Alerter op risico's voor kinderen bij relatieproblemen

Verder juicht Augeo het toe dat de commissie adviseert om voor professionals zoals wijkteammedewerkers cursussen en training-sessies te organiseren over vechtscheidingen. Daardoor zijn de professionals veel alerter op de risico’s voor kinderen bij relatieproblemen. En ze kunnen op de juiste manier steun bieden aan ouders en kinderen.

Bekijk het rapport 'Scheiden...en de kinderen dan?' hier.