Gevallen of geduwd?

Ziekenhuizen en kindermishandeling

Elk jaar belanden er meer dan 100.000 kinderen na een ongeval in of rond het huis bij de Spoedeisende Hulp. Maar was het echt een ongelukje? Of is er meer aan de hand? Hoe signaleer je kindermishandeling of huiselijk geweld? Waarom is dat belangrijk en heeft het zin?

De Augeo Academy traint professionals zodat ze kindermishandeling sneller kunnen herkennen en aanpakken. We zien dat de cursussen over de meldcode enorm in trek zijn. Mooi, want het bijhouden van je kennis werkt. Zo signaleerden verpleegkundigen in het UMC Utrecht na scholing vaker signalen van kindermishandeling. Maar het is ook goed om het met elkaar te hebben over dit onderwerp. Onlangs organiseerde Augeo daarom een bijeenkomst speciaal voor ziekenhuizen. Drie experts deelden hun visie en tips.

Blijven herhalen

Maaike Brunekreef (Isala Ziekenhuis & LVAK): ‘Als het gaat om kindermishandeling is er maar één persoon nodig om het verschil te maken. En jij kan die persoon zijn. Zeker op de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis!’ Hoe laat je die boodschap landen? En hoe houd je de meldcode op de agenda? ‘Blijf scholen over de meldcode. En blijf het herhalen. Vergelijk het met het schilderen van de Eiffeltoren. Ben je net klaar, kun je weer opnieuw beginnen. Maar laat je niet ontmoedigen, want het is zo enorm belangrijk.’ Ze gaf voorbeelden hoe je je mensen mee kunt krijgen en hoe je het ook voor jezelf leuk houdt. Bijvoorbeeld een filmpje van een song over de kindcheck op de wijs van ‘Parijs’ van Kenny B. ‘Als je dat laat zien, blijft het hangen!’

Veilig Thuis

Suzan Weegenaar (Landelijk Netwerk Veilig Thuis) vertelt over de werkwijze van Veilig Thuis. De vernieuwde stappen van de meldcode geven precies aan wat je moet doen als je kindermishandeling vermoedt. De stappen zorgen ervoor dat je zorgvuldig handelt. En advies vragen kan altijd, ook midden in de nacht. Datzelfde geldt voor het doen van een melding.

Top tot teen

Arts Rian Teeuw vertelt over verschillende onderzoeken naar de screening op kindermishandeling op de Spoedeisende Hulp. Sputovamo blijkt de beste voorspellende waarde te hebben. Ze pleit ervoor om bij kinderen ook altijd een top-tot-teen-onderzoek te doen. Signalen die anders gemist zouden worden, kunnen door deze check vaak toch opgemerkt worden.