Handle with Care in Wageningen uitgebreid!

In Wageningen krijgen kinderen die thuis geweld meemaken snel steun op school. Voor het eerst doet een MBO-school mee.

Deze week is het nieuwe convenant ondertekend voor de voortzetting van het project Handle with Care in Wageningen. Hieraan doen politie, leerplicht, alle basisscholen, het voortgezet onderwijs en vanaf nu ook de vakschool RijnIJssel mee. De Vakschool Wageningen sluit als eerste MBO-instelling in Nederland aan bij het project 'Handle with Care'.

Snelle steun

Een luisterend oor, wat extra aandacht de volgende dag: kleine gebaren waar kinderen die thuis geweld meemaken de volgende dag op school erg mee geholpen zijn. Maar dan moet de school er wel van weten! In Wageningen werken het onderwijs en de politie al langer nauw samen bij het organiseren van snelle steun voor kinderen die thuis geweld meemaken. 

Signaal

De politie geeft na een huiselijk geweldsincident, via leerplicht, een signaal door aan school. Zo weet de school dát er iets is gebeurd, zonder te vertellen wát er is gebeurd. Leerkrachten en docenten kunnen vervolgens de kinderen steunen, door bijvoorbeeld wat extra aandacht en samen te kijken of opdrachten en/of toetsen wel zijn of kunnen worden gemaakt. Zo voelt het kind zich gehoord en gezien.  

Angst en stress

Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die thuis geweld meemaken vaak last hebben van angst en stress en dat zij zich alleen voelen met hun ervaringen. 

Meer weten? Bekijk deze korte animatie om te zien hoe het werkt.

Anderen lezen ook

Handle with Care

'Kim voelt zich veilig bij mij'

Lees over Handle with Care

ik heb al veel meegemaakt

De top 5 ingrijpende gebeurtenissen bij kinderen

De Jongerentaskforce heeft met het onderzoek ' Ik heb al veel meegemaakt' een rapport gemaakt over ingrijpende jeugdervaringen van leerlingen in groep 7 en 8.

Bekijk de top 5

Steun in de klas

Hoe steun je kinderen

Steun hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een klein gebaar is vaak voldoende. Bekijk 4 tips waarmee je kinderen kan helpen om te gaan met gevoelens en onveiligheid. Bekijk de filmpjes