Handle with Care: snelle steun op school kan en werkt

Handle with Care is een unieke samenwerking waarmee kinderen die slachtoffer zijn van ernstig huiselijk geweld, al de eerstvolgende schooldag, steun krijgen op hun school. En dat werkt! Dat weten we nu de pilotfase van Handle with Care is afgerond.

De resultaten van de pilotfase zijn te lezen in dit eindrapport. De belangrijkste conclusie: in de drie pilotgemeenten is het gelukt op een structurele manier snel steun te organiseren. Zo is in 2019 voor meer dan 170 kinderen de dag nadat zij thuis ernstig geweld meemaakten, steun tot stand gekomen op hun school. Op dit moment krijgen iedere week 3 tot 5 kinderen die thuis ernstig geweld meemaakten wat extra aandacht. Ze worden geholpen met gemiste lesstof, stress of ontbrekend huiswerk en kunnen met hun leerkracht praten als zij dat willen. Deze steun versterkt de veerkracht van kinderen en helpt hen toe te komen aan leren en ontwikkelen.

De unieke samenwerking tussen politie, leerplicht en scholen maakt het mogelijk om deze snelle steun te bieden aan de kinderen. Vier gemeenten doen al mee, en willen door. Zeventig andere gemeenten hebben aangegeven mee te willen doen.

Lees ook:

Handle with Care: wat is het en hoe werkt het

Bekijk de pdf

Handle with Care

'Kim voelt zich veilig bij mij'

Lees over Handle with Care

Handle with Care: het onderzoek

Bekijk de pdf