'Het kind was behandeld voor een val van de commode. Toen ik dat las, gingen er alarmbellen rinkelen.'

'Bij het eerste contact met een patiënt vorm ik me altijd een beeld: zijn er kinderen en zo ja, hoe gaat het met hen?' vertelt Lenneke Tielemans, praktijkondersteuner ggz bij twee huisartspraktijken.

Dat deed ik ook bij de man die samen met zijn vrouw voor me zat. Hij had last van agressieve buien. Hij had iemand na een botsing tegen zijn auto zo stevig vastgepakt, dat de politie hem adviseerde om met iemand te gaan praten. Zijn korte lontje had een oorzaak. Zijn bedrijf was failliet, hij zat thuis en voelde zich somber. Hun zoon van anderhalf ging naar de kinderopvang, maar soms paste hij op. ‘Ik kan slecht tegen zijn gehuil,' zei hij. Toen ik het kind opzocht in ons dossier, zag ik dat het een tijdje geleden bij ons was behandeld voor een val van de commode.

Toen gingen de alarmbellen rinkelen. Ook omdat de man zich tegenover zijn vrouw dominant gedroeg. Ik verwees hem door naar een instelling waar hij kon leren om zijn emoties te reguleren. Verder besloot ik met Veilig Thuis te bellen om te overleggen. Zij vroegen me de moeder hun telefoonnummer te geven, zodat ze zo nodig contact kon opnemen. Later heb ik beide ouders apart gesproken. Zij bekende dat ze nog steeds bang voor haar man was en dat ze hun zoon zo min mogelijk met hem thuis liet. Gelukkig woonde haar moeder in de buurt en kwam die haar kleinzoon vaak ophalen.

Ook de man zag ik terug. We hadden een goed gesprek. Hij gaf toe dat hij het soms moeilijk vond om goed met het kind om te gaan, maar hij was blij met de hulp die hij kreeg. In het dossier plaatste ik een memo waarin ik mijn zorgen over het kind uitte. Meer dan hulp bieden aan beide ouders kon ik op dat moment niet doen. Er blijven vaak dingen onzeker, daar moet je in dit werk mee leren omgaan. Maar ik ben blij dat de vader goede hulp krijgt en ik denk dat de moeder op tijd aan de bel trekt als dat nodig is.’

(tekst gaat verder na beeld)

Baby

WAT IS DE KINDCHECK?

Anders dan de naam doet vermoeden, is de kindcheck alleen van toepassing op professionals (huisartsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, psychiaters en psychologen) die met volwassen cliënten werken.

Denk aan cliënten met ernstige psychische problemen, een drugs- en/of alcoholverslaving en/of een partner of gezinslid die  geweld gebruikt. De professional moet zich bij deze contacten door lopend afvragen of er minderjarige kinderen in huis zijn die in de knel kunnen komen. De kindcheck vergroot de mogelijkheden om kindermishandeling te signaleren en aan te pakken. 
Goed om te weten: de kans dat kindermishandeling wordt opgespoord via de ouders, is groter dan via het kind.

anderen lazen ook

Kindcheck

Meer weten over de kindcheck

Lees verder

Verandering meldcode houdt kwetsbare kinderen in beeld

Lees hoe

Dit is mijn introductie