1. Actueel
  2. Hoe bijspringers jonge ouders kunnen helpen om even op te laden

Hoe bijspringers jonge ouders kunnen helpen om even op te laden

Ouderschap is mooi. En tegelijkertijd vinden de meeste ouders het ouderschap soms best pittig. Er ligt veel druk op hun schouders om alle ballen hoog te houden. Veel ouders geven dan ook aan veel stress te ervaren. Die stress is niet goed voor henzelf én niet voor het kind. Uit onderzoek blijkt dat hoe meer sociale steun ouders ontvangen, hoe minder stress zij ervaren.

Daarom is het belangrijk dat er mensen in hun omgeving zijn die af en toe bijspringen. Zo kan de druk bij ouders even omlaag en kunnen zij weer opladen. Ook in het belang van de kinderen. Met de campagne ‘Bijspringers’ vraagt de Gezonde Generatie* aandacht voor het belang van sociale steun. Dat bijspringen kan op allerlei manieren: een hapje eten brengen bij een vriendin, je nichtje wegbrengen naar de voetbaltraining of even de hond van de buuf uitlaten. Hele kleine dingen kunnen al bijdragen aan het verminderen van stress. Al is het maar door te voelen dat je er als ouder niet alleen voor staat. En dat is belangrijk voor de ouders en daarmee ook voor de kinderen.

Professionale Bijspringers

Op de campagne-website staan tips hoe je kan bijspringen. Ook vind je er verwijzingen naar ‘professionale bijspringers’ voor als ouders zelf geen groot sociaal netwerk hebben.

Meer lezen over sociale steun?

* De Gezonde Generatie is een initiatief van Samenwerkende GezondheidsFondsen. Augeo Foundation ondersteunt de Gezonde Generatie als samenwerkingspartner op het gebied van veilig opgroeien.