Hoe blijf je alert op signalen van kindermishandeling?

Recent is de wet Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling geƫvalueerd door de overheid. Daaruit blijkt dat kennis over de meldcode snel wegzakt als deze niet in de praktijk wordt toegepast.

Uit de evaluatie blijkt dat veel professionals wel zien dat er iets aan de hand is maar ze blijven rondlopen met hun zorgen. Signalen van bijvoorbeeld psychische mishandeling of verwaarlozing vinden professionals lastig te herkennen. Ook blijkt uit de wetsevaluatie dat vooral de zorgen bespreken met ouders moeilijk is. Je bent bijvoorbeeld bang om ouders vals te beschuldigen. Of je vraagt je af of je zorgen terecht zijn. Kortom de stappen van de meldcode kennen is één: ze toepassen in de praktijk is wat anders. Hoe zorg je dat jij en je collega’s alert blijven op signalen van mishandeling? En dat je iets met je zorgen doet? 

Houd jezelf en collega’s scherp

Om hiermee te helpen heeft Augeo een nieuwe online cursus gelanceerd speciaal voor primair onderwijs en de kinderopvang. Later dit jaar wordt deze cursus voor de medische zorg gelanceerd. De nieuwe cursus helpt medewerkers alert te blijven op signalen van mishandeling én weten wat ze kunnen doen. In deze nieuwe cursus word je bijgepraat over de meldcode en krijg je casussen met herkenbare dilemma’s. Ook praten met ouders over zorgen komt breed aan bod. 
Wil je meer weten over de cursus?

 

Vraag informatie aan!

Lees ook

Meldcode scholing

Online leren werken met een meldcode

Ontdek onze scholing

Doe de test: Ben jij meldcode-proof?

Beantwoord 10 vragen en ontdek wat je weet over de meldcode.

Doe de test

Wat weet jij over de meldcode?

Meer lezen