1. Actueel
  2. Politieagent: ‘Douw ’m geen bekeuring in z’n strot, maar praat met dat kind’

Politieagent: ‘Douw ’m geen bekeuring in z’n strot, maar praat met dat kind’

De politie komt regelmatig bij mensen thuis, na een melding van overlast bijvoorbeeld. Of ze zien op straat kinderen die liever niet naar huis gaan. Hoe gaan politieagenten om met (vermoedens) van huiselijk geweld en kindermishandeling? Wat kunnen zij betekenen voor een kind? En hoe werken ze samen met hulpverleners en scholen bijvoorbeeld?

Agent Gerard Zwarts uit Amsterdam schoof aan als gast bij presentatoren Nienke de la Rive Box en Rida Deraoui voor de podcast De Jeugdkantine van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Zelf verloor Gerard op jonge leeftijd zijn ouders. In het kindertehuis waar hij terecht kwam, werd hij mishandeld. Inmiddels werkt hij al jaren als agent en geeft hij voorlichting voor kinderen, onder andere in jeugdhonken, buurthuizen, moskeeën en scholen. Hij vertelt dat je áltijd iets moet zeggen of doen als je een vermoeden hebt dat een kind mishandeld wordt. ‘Het gaat om een kind dus dan moet je er wat van zeggen’. Hij vertelt hoe hij kinderen probeert te bereiken en hun vertrouwen weet te winnen. ‘Douw ‘m geen bekeuring in z’n strot, maar stel een vraag aan dat kind. En laat het kind weten “Knul, ik ben er, het is goed”’.

In dezelfde aflevering reageert ook Ted Kloosterboer, directeur van Stichting Praat, aan het woord over de stelling ‘Ik durf er iets van te zeggen als ik een vermoeden heb dat iemand thuis te maken heeft met kindermishandeling.

Bekijk de aflevering ›

Vertrouwen winnen

De Amsterdamse agent Gerard vertelt in de podcast dat het winnen van vertrouwen niet eenvoudig is, zeker niet als politieagent. Dat is ook te lezen in de reportage waarin politieagent Thea Hooge Venterink in Almelo is gevolgd. Thea kent de gezinnen waar allerlei problemen zich maar blijven opstapelen: laaggeletterdheid, intergenerationele armoede, families met een licht verstandelijk beperking. Kinderen die zichzelf opvoeden of voor een verslaafde moeder zorgen. Hooge Venterink zit vol verhalen. ‘In de ogen van deze jongeren mag ik dan 300 jaar oud zijn, ze voelen wel dat ik oprecht ben. En ik weet misschien niet alles over TikTok en al die andere nieuwe gekkigheid, maar ik kan wel dingen fixen. Zorgen dat jij als jongere uit een bepaalde situatie komt.’

Lees hier het verhaal politieagente Thea ›

Achter de voordeur

Een ander verhaal is dat van politieman Jelle. Hij gaat naar een melding van vermoedelijk huiselijk geweld. Hij wordt binnengelaten en als hij even met de kinderen apart in de keuken zit, merkt hij dat er meer aan de hand is. ‘Ik hoefde op dat moment geen vader te zijn om in te kunnen schatten dat het met die kinderen hélemaal niet best was.’

Bekijk hier het verhaal van politieman Jelle ›

Wil je weten wat Augeo Foundation kan betekenen voor politie, justitie of de reclassering?
Meer informatie over scholingsmogelijkheden voor politie