1. Actueel
  2. Hoe helpt veerkracht (zeer) jonge ouders?

Hoe helpt veerkracht (zeer) jonge ouders?

Moeder of vader worden als je zelf nog heel jong bent, kan veel impact hebben. Zowel op de ouders als op het kind. Wat kan jonge ouders, en dan vooral degenen met achterliggende problemen (bijvoorbeeld opgroeien in armoede of opgroeien met een ouder in de gevangenis) helpen, zodat zijzelf en hun kind veilig kunnen opgroeien?

Het Jonge Ouders Project (JOP) – een samenwerkingsverband tussen de gemeente Heerlen en zorgaanbieders - helpt jonge ouders op een positieve en laagdrempelig manier. Zodat ze (terug) naar school gaan of een baan vinden en zorg kunnen dragen voor de veiligheid en ontwikkeling van hun kind. Veel jonge ouders geven aan dat ze echt blij zijn met de hulp die ze hebben gehad. ‘Ik voel me lekkerder in mijn vel’, ‘ik ben trots dat ik dit nu ook zelf kan’ en ‘ik voel me veel meer capabel om mijn rol te pakken’.

Tools voor professionals die werken met jonge ouders

Tijdens het symposium van JOP op 1 februari vertelde veerkracht-expert Marga Haagmans van Augeo Foundation over de werking van veerkracht en de toegevoegde waarde daarvan voor de jonge vaders en moeders. Voor professionals die werken met deze jonge mensen is het belangrijk dat ze begrijpen hoe veerkracht werkt, wat het doet en hoe je kan helpen bij het versterken van veerkracht. Deze drie ‘tools’ helpen daarbij:

Infographic Ouderschap

Wat is de relatie tussen ouderschap en ingrijpende jeugdervaringen? Bekijk hoe nare ervaringen van ouders de leefstijl en gezondheid van henzelf én hun kinderen kan beïnvloeden. En hoe je ouderschap versterkt, zodat de volgende generatie minder ingrijpende ervaringen meemaakt.

Download infographic ›

Animatie Hulpbronnen die veerkracht versterken

Deze interactieve animatie is eigenlijk een mini-cursus over veerkracht. Je ontdekt wat veerkracht is. Welke hulpbronnen veerkracht helpen versterken. En hoe die hulpbronnen verband houden met elkaar. Het geeft inzicht in de hulpbronnen waarop jij als professional invloed kan uitoefenen.

Bekijk animatie 'Visie op veerkracht' ›

Breinbijsluiter voor professionals die werken met ouders

Deze animatie geeft (aanstaande) ouders kort en duidelijk informatie het belang van een veerkrachtig brein. Een veerkrachtig brein helpt kinderen en volwassenen goed te functioneren in het dagelijkse leven. En om te gaan met stressvolle omstandigheden en tegenslagen waarmee zij vroeger of later onvermijdelijk te maken krijgen.

Bekijk animatie van de breinbijsluiter ›

 

Op onze website vind je nog meer veerkracht-versterkers en psycho-educatie animaties.