1. Actueel
  2. Je bent 16 en zorgt voor je zieke moeder

Je bent 16 en zorgt voor je zieke moeder

Dag van de mantelzorger

Wist je dat ongeveer een kwart van de jongeren mantelzorger is? Het gaat om ongeveer een half miljoen jongeren tussen de 16 en 24 jaar die hulp bieden aan een naaste met gezondheidsproblemen. Werk jij met kinderen en ouders? Kijk wat jij dan moet weten over jonge mantelzorgers.

Ten eerste: vraag ernaar! Wat weet jij eigenlijk van de thuissituatie van de kinderen of ouders met wie je werkt? Het is heel normaal dat een kind wat helpt in het huishouden of af en toe een boodschap haalt. Maar wat als een ouder of ander familielid langdurig ziek is (of verslaafd is of een verstandelijke beperking heeft)? En het kind structureel allerlei zorgtaken heeft, zich zorgen maakt, en weinig tijd overhoudt om leuke dingen te doen? Vraag ernaar en houd daarbij rekening dat slechts 9% van de jongeren die helpen zichzelf beschouwt als mantelzorger. Ongeveer 80% voelt zich niet aangesproken door die term en 10% weet niet of ze mantelzorger zijn (aldus Kerncijfers jonge mantelzorgers in Nederland). Veel jonge mantelzorgers vinden het zorgen voor hun zieke naaste vanzelfsprekend. Het voelt als iets dat er bij hoort en je gewoon doet. Vaak gaat dat goed, maar niet altijd. Eén op de drie jonge mantelzorgers voelt zich matig of ernstig belast.

Waarom is het belangrijk?

Jonge mantelzorgers ervaren meer psychische en emotionele problemen dan andere leeftijdsgenoten. Het is daarom belangrijk om te weten of een kind mantelzorger is, zodat er eventueel hulp en steun kan komen. Kinderen die te maken hebben (gehad) met ingrijpende gebeurtenissen, zoals leven met een chronisch ziek familielid, kunnen daar veel en langdurig negatieve gevolgen van ondervinden.

Meer over de gevolgen van ingrijpende jeugdervaringen kun je bekijken in deze serie infographics.

 Wat kun je doen voor de kinderen en jongeren?