1. Actueel
  2. Jongeren met psychische klachten – Waar lopen ze tegenaan op school?

Waar lopen jongeren met psychische klachten tegenaan op school?

Waar lopen jongeren met psychische klachten tegenaan bij het volgen van onderwijs? Hoe was dit op hun middelbare school en vervolgopleiding? En wat hielp hen? Lees wat jongeren daar zelf over zeggen.

Jongeren en psychische problemen

‘Het grootste deel van de docenten en mentoren leek het niet te willen horen of wist niet hoe ze ermee om moesten gaan.’ Dit is een van de reacties van de jongeren die meededen aan de Vraagbaak. De Vraagbaak is een jongerenpanel waar jongeren hun mening en ideeën over mentale gezondheid en behandeling in de ggz kunnen delen. Het is een samenwerking van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en de NJ. De nieuwste infographic van de Vraagbaak geeft inzicht in waar lopen jongeren met psychische klachten tegenaan lopen bij het volgen van onderwijs en wat hen vervolgens hielp.

‘Er werd niet over gepraat op school’

23 van de 39 jongeren en jongvolwassenen moesten tijdelijk met (een deel van) hun opleiding stoppen vanwege hun psychische klachten. Helaas wisten dan ook maar drie van de negenendertig jongeren en jongvolwassenen goed waar ze op school terecht konden voor hulp bij psychische klachten. Zestien van de deelnemende jongeren zeggen dat er op hun middelbare school niet over psychische gezondheid werd gepraat.

Wat kun je als onderwijsprofessional doen?

Jongeren en jongvolwassenen geven een aantal tips:

  • Informeer leerlingen over waar zij hulp kunnen krijgen
  • Maak mentale gezondheid bespreekbaar
  • Maak praktische aanpassingen mogelijk
  • Signaleer psychische problemen op tijd

Bekijk de infographic 'Vraagbaak psychische klachten in het onderwijs'

Ingrijpende jeugdervaringen

Mentale problemen veroorzaakt kúnnen worden door ingrijpende ervaringen in de jeugd. Belangrijk, kán, dit hoeft niet. Mensen die ingrijpende ervaringen in hun jeugd hebben meegemaakt (denk aan verwaarlozing, mishandeling, opgroeien in structurele armoede) hebben een verhoogd risico op mentale ziekten en psychische klachten. Hoe dat precies zit, kun je zien in de infographic Ingrijpende jeugdervaringen: Mentale gezondheid en psychische problematiek.