1. Actueel
  2. Kinderen die opgroeien met ouders met psychische problemen of een verslaving

Kinderen die opgroeien met ouders met psychische problemen of een verslaving

Live interview, 16 mei 16.00 – 17.00 uur

“Als kind van negen had ik vage klachten. Hoofdpijn, buikpijn en ik kon niks verdragen; geen geluid, geen mensen, geen televisie. Ik lag in het donker op mijn kamertje en voelde me leeg en akelig. De kinderpsycholoog verklaarde mij gezond en zeer gevoelig. Mijn moeder kreeg na dat gesprek een verwijzing voor de psycholoog. Als je mij in de klas had gezien, zag je een rustig meisje dat weinig contact maakte met anderen. Ik denk dat dat wel opvallend was.”

Deze quote is van Lisa die opgroeide als kind van een moeder met anorexia en schizofrenie. Haar verhaal en nog veel meer verhalen en informatie over kinderen die opgroeiden met een ouder met een psychische ziekte of mentale problemen, zijn te lezen in het boek ‘Leven met een psychisch zieke ouder’ van Sandra van Gameren. Jij kunt aanwezig zijn bij het live interview met haar op 16 mei.

KOPP/KOV-kinderen

Kinderen van ouders met een psychische ziekte, mentale problemen of verslavingsproblematiek korten we af met de term KOPP/KOV. De omstandigheden waarin KOPP/KOV-kinderen opgroeien, doen een groot beroep op hun veerkracht. Wat zou iedereen die werkt met gezinnen waar dit speelt, hierover moeten weten? Daarover gaat het live interview dat Augeo Foundation organiseert met psychologe Sandra van Gameren. Er komen vragen aan de orde als:

  • Welke impact kan het opgroeien als KOPP/KOV-kind hebben?
  • Welke rol speelt (chronische) stress bij de gezondheidsrisico’s die deze kinderen lopen?
  • Hoe kunnen professionals deze kinderen en hun ouders bijstaan?

Ook een jongere van onze Augeo Jongerentaskforce, die zelf een KOPP/KOV-kind was, komt aan het woord.


Dit webinar vindt plaats via het channel Veiligheid in gezinnen op 1Sociaal Domein. Iedere paar maanden staat daar een thema centraal dat te maken heeft met veilig en veerkrachtig opgroeien.


Ouders met een rugzakje

Dit webinar sluit aan bij het thema van het nieuwste Augeo Magazine ‘Ouders met een rugzakje’. Er kunnen allerlei problemen spelen bij ouders die invloed kunnen hebben op de opvoeding en de relatie met het kind. Hoe kun jij vaders en moeders beter ondersteunen, zodat ze er - ondanks een verslaving, ziekte of andere problemen - toch kunnen zijn voor hun kinderen? Als voorproefje op het live interview, kun je alvast een artikel lezen waarin Sandra van Gameren vertelt. Lees het verhaal van Jet die verslaafd was en zwanger bleek. Of het artikel over kinderen met een ouder in de gevangenis.