Kindermishandeling nog te weinig herkend

Groot onderzoek op 'Spoedeisende hulp' in 29 landen

Screeningstools om kindermishandeling te herkennen worden in Nederlandse ziekenhuizen steeds meer gebruikt. Natuurlijk is zo'n vragenformulier geen garantie om elke vorm van huiselijk geweld te ontdekken. Maar het maakt het proces makkelijker. Hoe gaat dat eigenlijk in de rest van Europa? Augeo en Erasmus MC hebben het onderzocht.

Gevolgen huiselijk geweld ernstiger dan gedacht

Groot onderzoek

Om inzicht te krijgen in de verschillende strategieën bij Europese spoedeisende hulp (SEH) afdelingen van ziekenhuizen is een onderzoek uitgevoerd met ondersteuning van de onderzoeksnetwerken EUSEM, REPEM en EuSEN.

Resultaat

In totaal zijn 220 antwoorden uit 29 verschillende Europese landen geanalyseerd. De resultaten wijzen op grote verschillen in detectie van kindermishandeling en verwaarlozing tussen verschillende spoedeisende hulpdiensten in Europa.
Op het European Emergency Medicine (EUSEM) congres in Praag deelden Augeo Foundation en Erasmus Medisch Centrum Sophia Kinderziekenhuis de eerste resultaten van de Europese Survey naar de signalering van kindermishandeling in ziekenhuizen.
Gevolgen huiselijk geweld ernstiger dan gedacht
Augeo, Erasmus in gesprek met EUSEM en EuSENbestuur

Screeningstool

Ongeveer 25% van de SEH afdelingen heeft een screeningstool: ze zijn beschikbaar in 15 van de 29 landen. Op veel SEH afdelingen is de detectie van kindermishandeling en verwaarlozing op basis van ouderlijke kenmerken (kindcheck) niet geïmplementeerd. Verder is er een algemene behoefte aan meer training.

Meer weten over de screeningstools in Nederland? Bekijk de kindcheck
Gevolgen huiselijk geweld ernstiger dan gedacht