Kinderopvang leert massaal over kindermishandeling

Hoewel de gedeeltelijke lockdown nog wel even duurt zitten pedagogisch medewerkers thuis niet stil. In de afgelopen maanden hebben nog nooit zoveel mensen uit de kinder- en gastouderopvang een online training bij Augeo academy gevolgd. 

In de maand januari heeft een recordaantal van 12.000 mensen een cursus gevolgd bij Augeo academy. De groei kwam voor een groot deel uit de kinder- en gastouderopvang. Fijn om te zien dat zo veel mensen aan het leren zijn en zo nog beter kwetsbare kinderen kunnen helpen en steunen!

Simone van Daal, beleidsmedewerker van de Kinderopvang ’t Nest uit Grubbenvorst, vertelt: ‘We hebben voor deze scholing gekozen omdat er tijdens de lockdown veel medewerkers noodgedwongen thuis zaten, omdat wij alleen noodopvang mochten bieden. Wat aansluit bij onze visie, is dat alle cursusinkomsten van Augeo weer worden geïnvesteerd in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.’ Ook deelt ze dat haar collega’s het fijn vonden om zelf de regie te hebben in het volgen van de scholing. Ze sluit af met: ‘Ons gemiddelde cijfer voor Augeo’s scholing was een 8!’

Praten over geweld

De cursus ‘Communiceren over geweld’ is het populairst, en niet zonder reden. Veel professionals vinden het moeilijk om met ouders en kinderen te praten over geweld. Je wilt bijvoorbeeld ouders niet vals beschuldigen of je bent bang om in een emotionele discussie te belanden.

In deze cursus legt kinder- en jeugdpsychiater professor Adriaenssens uit hoe kennis over de werking van de hersenen kan helpen bij gesprekken over huiselijk geweld. Hij behandelt verschillende casussen en maakt gebruik van animaties en videobeelden. Een interview met Adriaenssens vertelt je meer hierover.

Ben je benieuwd naar de cursus? Bekijk dan hier meer informatie. Of kijk hier wat de academy voor jou kan betekenen.

Lees ook

Signalen uit de praktijk

Signalen uit de praktijk

Uit de praktijk van de Kinderopvang, BSO en Gastouder Lees verder

‘Wie met een kind praat, draagt een rugzak vol verwachtingen’

De Belgische kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens deelt zijn ervaringen. Lees verder

Cursussen voor de kinderopvang

Wat doe je als je denkt dat een kind thuis echt niet veilig is? Leer over signalen van kindermishandeling en wat je kunt doen met de online cursussen van Augeo academy. Bekijk de cursussen