1. Actueel
  2. Luister jij naar jongeren met mentale problemen?

Luister jij naar jongeren met mentale problemen?

Praten over mentale problemen en de stress, angst of onzekerheid die daarbij gepaard kunnen gaan, is enorm belangrijk. Erover praten helpt. Weet je, of vermoed je, dat iemand mentale problemen heeft? Weet dan dat jij – door te luisteren – een enorme steun kan zijn. Dat blijkt ook uit de nieuwe documentaire waarin zangeres S10 wordt gevolgd.

Zangeres S10 (die in 2022 meedeed aan het Songfestival namens Nederland), heeft er nooit en geheim van gemaakt dat ze psychische problemen heeft gehad toen ze puber was. Op 22 mei verschijnt de documentaire ‘Dat het goed blijft gaan met mij’. Hiervoor is zij jarenlang gevolgd en de documentaire geeft een openhartig en kwetsbaar inkijkje in haar leven. De makers hopen met de film het thema ‘mentale problemen’ vooral onder jongeren, bespreekbaar te maken.

S10-dat het goed blijft gaan met mij wordt woensdag 22 mei uitgezonden op NPO3. De film is vanaf maandag 20 mei te zien op NPO Start.

 

Eerder werkte S10 al mee aan de documentaire Storm om mij heen. Hierin is te zien hoe Stien jarenlang worstelt met stemmen in haar hoofd, terecht komt in een psychiatrische instelling en hier uiteindelijk weer haar weg uitvindt. Een verleden waar ze tot op vandaag nog iedere dag mee moet dealen en iets wat duidelijk terug te horen is in haar eigen muziek.

Je monster de baas

Eerder was er al de grootschalige campagne ‘Je monster de baas’. Mentale problemen kunnen (het hoeft niet) het gevolg zijn van ingrijpende jeugdervaringen. In deze campagne werd de aandacht gevestigd op het feit dat ingrijpende jeugdervaringen veel voorkomen, weet dat je niet alleen bent en dat het helpt als je steun zoekt en erover praat. Op de site Je monster de baas lees je ervaringen van jongeren, tips en een indrukwekkende mini-documentaire.

Wat moeten professionals weten?

De leden van de Augeo Jongerentaskforce hebben ervaring met een onveilige thuissituatie. We vroegen aan hen: wat vind je dat alle professionals die werken met kinderen móéten weten over ingrijpende ervaringen, mentale problemen of andere mogelijke gevolgen en over veilig opgroeien. Hun antwoorden lees je terug in deze editie van Augeo Magazine: Door de ogen van jongeren.