1. Actueel
  2. Over stress, een Maxi-Cosi en verdunde melk

Over stress, een Maxi-Cosi en verdunde melk

Wist je dat een kind in de eerste duizend dagen van zijn leven een enorme ontwikkeling doormaakt? De groeispurt in de puberteit is daar helemaal niets bij. Hoe zit dat dan precies? En welke rol speelt bestaanszekerheid hierin.

Stel je voor, je bent zwanger en je hebt stress omdat je niet in het ziekenhuis wil bevallen; je hebt namelijk geen Maxi-Cosi en je bent bang dat je dan na de bevalling het kind niet mee naar huis krijgt. Of je hebt stress want je weet niet of je je baan kan houden, door de stress komt de borstvoeding niet goed op gang. Je bent genoodzaakt melkpoeder voor de baby te kopen, dat leng je wat extra aan zodat je er langer mee kan doen. Zomaar een paar voorbeelden van hoe bestaansonzekerheid langdurige en ernstige stress kan veroorzaken.

Al tijdens de zwangerschap komen de stresshormonen van de moeder in de bloedbaan van het ongeboren kind. En na de bevalling kunnen deze ouders zo opgeslokt worden door het overleven dat er minder aandacht is voor hun kind, ondanks dat zij veel van hun kind houden. Ze zien door de stress minder goed wat hun baby nodig heeft en reageren minder sensitief en voorspelbaar. Ook kan er minder stimulatie zijn voor de ontwikkeling. Dit alles kan de fysieke en de psychosociale ontwikkeling van het kind schaden: de hersenen blijven kleiner, het immuunsysteem functioneert minder goed en het stresssysteem wordt overactief ingesteld.

Hulp bij bestaansonzekerheid

Het vroegtijdig bestrijden van de mogelijke schade door bestaansonzekerheid is effectiever en kansrijker dan het reageren op de latere gevolgen. Extra begeleiding en een netwerk met emotionele en praktische ondersteuning kunnen dan veel verschil maken voor ouders en kind. Zo kunnen kleine verbeteringen in de omstandigheden en veerkracht aan het begin van het leven veel persoonlijk leed en maatschappelijke kosten voorkomen. Op deze manier kunnen we de langetermijngevolgen van bestaansonzekerheid in het vroege leven helpen voorkomen.

Meer lezen over tips hoe je (aanstaande) ouders kan helpen:

Meer lezen over het belang van de eerste duizend dagen en over het helpen van jonge of aanstaande ouders:

 

Webinar ‘Bestaanszekerheid en de 1e 1000 dagen’ terugkijken

Op 25 juni organiseerde Augeo Foundation een webinar over Bestaanszekerheid en de eerste 1000 dagen. Aan het woord kwamen Linda Leijdekker (adviseur Gezonde en Kansrijke Start, GGD Amsterdam) over de ontwikkeling van de eerste 1000 dagen en Maaike Neys van Stichting NISA (Samen Is Niet Alleen) over voorbeelden uit de praktijk. Het webinar is tot 1 september 2024 terug te kijken via ons channel Veiligheid in gezinnen op 1SociaalDomein.