1. Actueel
  2. Overladen worden met cadeautjes: dwingende controle?

Overladen worden met cadeautjes: dwingende controle?

Overladen worden met cadeautjes. Altijd bij elkaar willen zijn. Het al snel hebben over de volgende stap in de relatie. Vaak zijn dat herkenbare – en ook leuke – onderdelen voor wie net in een nieuwe relatie stapt. Maar wanneer slaat dit door en wordt dit dwingende controle? Intieme terreur, zoals dit ook wel genoemd wordt, is een lastig te herkennen vorm van huiselijk geweld die helder wordt uitgelegd in een nieuwe animatie.

Augeo Foundation maakte samen met Filomena een animatie over dwingende controle. De animatie geeft inzicht in wat er gebeurt met de mensen die het overkomt en hoe je als hulpverlener of als slachtoffer de rode vlaggen herkent. Filomena is het Centrum huiselijk geweld en kinder­mishandeling (CHG&K) in Rotterdam-Rijnmond en heeft veel kennis in huis als het gaat om dwingende controle. Deze animatie is bedoeld om uit te leggen wat deze vorm van geweld inhoudt en om het gesprek erover te openen, zowel met ketenpartners als cliënten.

Vaak niet herkend

Gedragswetenschapper Angela Zwijgers was vanuit Filomena betrokken bij de ontwikkeling van de animatie. Ze vertelt waarom deze animatie belangrijk is: ‘We merken dat dwingende controle nog een onbekende vorm van geweld is. Fysiek geweld kent men wel, maar dwingende controle – wat toch veel voorkomt – wordt vaak niet herkend. Ook door onze ketenpartners niet. Dan heb ik het bijvoorbeeld ook over rechters en advocaten die niet dagelijks hulpverlening bieden, maar wel te maken hebben met dwingende controle in hun werk. Omdat de aanpak die je bij andere vormen van huiselijk geweld inzet juist heel erg schadelijk kan zijn bij dwingende controle, is het heel belangrijk dat juist ook deze professionals deze vorm van huiselijk geweld herkennen. Wij hopen dat deze korte animatie leidt tot meer kennis en inzicht, wat vervolgens het handelen verandert en verbetert. En dat er door de animatie een zaadje is geplant, waardoor professionals deze vorm van geweld eerder herkennen in gezinnen en dus snel de juiste hulp in kunnen zetten.’