Pleegouders in het zonnetje

Vorige week was er enorm veel aandacht voor de pleegzorg. En terecht. Want 22.000 kinderen in Nederland kunnen niet thuis wonen. Pleegouders zijn daarom hard nodig. Mede door goede online scholing staan pleegouders nog steviger in hun schoenen.

Gevolgen huiselijk geweld ernstiger dan gedacht

Voor de vijfde keer organiseerde Pleegzorg Nederland de Week van de Pleegzorg. Hiermee zetten ze huidige pleegouders in het zonnetje. Want een kind van een ander opvoeden is best ingrijpend. Natuurlijk krijgen pleegouders ondersteuning. Toch blijft er behoefte aan extra kennis. Je pleegkind heeft al veel meegemaakt. Hoe ga je daarmee om? Hoe kun je het kind het beste steunen? Wat doe je bij moeilijkheden die kunnen ontstaan bij een bezoekregeling? Hoe houd je rekening met je eigen grenzen? Antwoorden op dit soort vragen krijg je in de speciale cursussen van Augeo. De cursussen zijn ontwikkeld in samenwerking met zeven pleegzorgorganisaties, de Nederlandse Vereniging van Pleeggezinnen en Mobiel.

Snel, goed en relevant

Met de online scholing kunnen pleegouders zichzelf bijscholen. Dat kan thuis, in hun eigen tijd en als het hen uitkomt.Er zijn nu twee e-learningcursussen: 'Hechting en het gedrag van mijn pleegkind' en 'Contact met ouders'. Verder zijn er vijf online modules over bijvoorbeeld verlies en rouw en seksueel gedrag.

De reacties zijn positief. De pleegouder van Wesley: ‘Ik loop al even mee maar was verrast over de handvatten waarop ik dacht, ja goed.’ Of ‘Ik vond het goed dat er theorie werd aangeboden aangevuld met praktijkvoorbeelden van pleegouders en casussen,’ zegt de pleegouder van Marieke.