1. Actueel
  2. Praten met kinderen over oorlog (en andere vreselijke dingen)

Praten met kinderen over oorlog (en andere vreselijke dingen)

Oorlog in Israël en de Palestijnse gebieden, oorlog in Oekraïne, maar ook de aardbevingen in Marokko en Afghanistan. Kinderen kunnen zich grote zorgen maken over al dit nare wereldnieuws. Hoe praat je met kinderen over deze onderwerpen? En hoe ga je als professional om met deze kinderen die zich zorgen maken of angstig of verdrietig zijn?

Gratis module Omgaan met gevoelens

Kinderen kunnen heel verschillend reageren op stressvolle omstandigheden. Het helpt kinderen als zij dat begrijpen en leren omgaan met hun gevoelens. Waarom ben ik boos? Of verdrietig of bang? De 10-minuten-module ‘Omgaan met gevoelens’ helpt jou als professional hierbij met video’s, informatie en bevat kleine opdrachten die je direct in de klas of op de groep in de praktijk kan brengen.

Start module Omgaan met gevoelens ›

Praten over ingrijpende gebeurtenissen

Het Nederlands Jeugdinsitituut (NJi) zette acht tips op een rijtje over hoe je praat met leerlingen over ingrijpende gebeurtenissen.

Bekijk alle tips ›

Lespakket om de oorlog in Israël uit leggen

Het conflict tussen Israël en de Palestijnen is complex en brengt veel emoties met zich mee. Hoe leg je als leraar dit conflict zo neutraal mogelijk uit aan leerlingen? Daarvoor ontwikkelde Universiteit Utrecht een lespakket met allerlei tips voor docenten.

Bekijk lespakket ›

In het volgende fragment legt projectleider Maxine Herinx uit wat voor tips erin zitten.

Beluister fragment lespakket ›

Lesbrief van Karim Amghar

Programmamaker, schrijver en auteur Karim Amghar stelde een lesbrief op voor docenten aan de hand waarvan ze aandacht kunnen besteden aan de aardbevingsramp in Marokko. De voorbeeldvragen, dialoogtips en opdrachten zijn ook uitstekend te gebruiken om te praten met kinderen over andere rampen in de wereld. De lesbrief mag rechtenvrij en kosteloos worden gebruikt.

Download lesbrief aardbeving Marokko ›

Thema-magazine: Hoe praat je met een kind?

Acht artikelen met tips, achtergronden en interviews over praten met kinderen.

Lees artikel: Hoe praat je met een kind ›

Steun bieden in de klas

Nog een tip zijn deze vier video’s waarin onderwijsprofessionals tips geven over hoe je kinderen kan helpen omgaan met gevoelens van onveiligheid. Een klein gebaar of simpele handeling kan al een groot verschil maken. 

Bekijk video's: hoe steun je kinderen? ›