Scholing draagt bij aan behoud pleegouders

Zo’n 22.000 kinderen in Nederland kunnen niet thuis wonen. Pleegouders zijn daarom hard nodig. Toch stopt ieder jaar zo’n 14 procent van de pleegouders. Waarom? Dat is nu onderzocht.

Het onderzoek 'Waarom stoppen pleegouders?' geeft inzicht in de redenen waarom pleegouders stoppen en wat verbeterpunten zijn. Meer dan vijfhonderd gestopte pleegouders deden mee. En wat blijkt? Naast erkenning en ondersteuning, is scholing enorm belangrijk. Een van de conclusies is dat het leer- en trainingsaanbod voor pleegouders moet worden uitgebreid en verbeterd, waaronder het leren met en van andere pleegouders.

Augeo heeft speciale cursussen en modules voor pleegouders. Deze zijn ontwikkeld in samenwerking met onder andere zeven pleegzorgorganisaties. Naast theorie over bijvoorbeeld hechting of trauma, is er veel aandacht voor de praktijk en verhalen van andere pleegouders. Bijvoorbeeld over samenwerken met ouders, omgaan met moeilijk gedrag en de positie van de eigen kinderen. De cursussen helpen pleegouders bij vragen als: Hoe kan ik het kind het beste steunen? Wat doe ik bij moeilijkheden die kunnen ontstaan bij een bezoekregeling? Hoe houd ik rekening met mijn eigen grenzen? Door goede online scholing staan pleegouders steviger in hun schoenen. En de reacties op de cursussen zijn positief. Zo zegt een pleegouder van Wesley: ‘Ik loop al even mee maar was verrast over de handvatten die ik kreeg. Waarop ik dacht, ja goed.’

Meer lezen:

Waarom een online Pleegouderacademie?

Er is een grote vraag naar kwalitatief goede online scholing voor pleegouders. Lees meer

moeder

Cursussen voor pleegouders

7 cursussen over hechting en veilig opgroeien binnen het pleeggezin. Bekijk de cursussen

Eigen kinderen

Een module voor ouder en kind samen Start hier