Snelle steun voor ruim 16.000 leerlingen

Binnenkort begint een aantal nieuwe gemeenten met Handle with Care. Ze sluiten zich aan bij Heerlen en Wageningen, waar de samenwerkingsvorm sinds 2017 loopt. Daardoor vallen ruim 16.000 kinderen op zo’n 60 scholen onder de pilot.

Handle with Care is een initiatief van Augeo en maakt deel uit van het actieprogramma 'Geweld hoort nergens thuis' van het kabinet.

Handle with Care
regelt dat wanneer een kind huiselijk geweld meemaakt, scholen zo snel mogelijk, in de meeste gevallen de volgende ochtend, op de hoogte worden gesteld. Dat kan gebeuren door bijvoorbeeld de politie, en de maatschappelijke opvang.

De school hoort dát er thuis iets is gebeurd, niet wát er is gebeurd. Daardoor kunnen leerkrachten het kind steunen, bijvoorbeeld door een examen uit te stellen of een klein kind een knuffel te laten meenemen in de klas. Onderzoek laat zien dat snelle steun belangrijk is voor het herstel en de veerkracht van het kind. 
Kinderen groep 1

Anderen lezen ook

Handle with Care

'Kim voelt zich veilig bij mij'

Lees over Handle with Care

schommel

Politie helpt scholen

Lees hoe

Steun bieden aan jongeren steunen

Hoe is dat voor een kind: politie in je huis?

Op een ochtend hoor ik in alle vroegte een hoop lawaai. Sirenes en zwaailichten. Mijn hart slaat over en ik zie hoe twee politieauto’s de helft van de straat afsluiten. Lees verder