Sneller hulp voor kind met zieke of verslaafde ouder

Augeo Jongerentaskforce juicht aanbevelingen Kinderombudsman toe: kinderen met vader of moeder in de problemen sneller helpen.

De Kinderombudsman heeft kinderen en jongeren van wie de vader of moeder ziek of verslaafd is gevraagd een tijdlijn te maken van hun eigen verhaal. De vraag was: op welk moment had jij hulp, steun of informatie nodig? De conclusie van het project 'Hoor je mij wel' is dat kinderen en jongeren willen dat volwassenen in hun omgeving alert zijn op signalen dat het thuis niet goed gaat en sneller ingrijpen als dat nodig is. (tekst gaat verder na beeld)

probleemouders

Geen hulp

Ook willen kinderen dat hulpverleners samen met hen kijken wat ze nodig hebben en dat ze net als hun ouders hulp krijgen. Ze willen geïnformeerd worden wat het probleem van hun vader of moeder inhoudt en wat dit voor hen betekent. ‘Mijn vader werd opgenomen voor zijn verslaving en veroordeeld voor huiselijk geweld, en nog kwam er geen hulp voor mij’, aldus een jongere. Een ander zegt: ‘Ik heb heel lang gedacht dat mijn moeder depressief was door mij. Ik dacht dat ik een rotkind was’.

Geef kinderen een stem

De Augeo Jongerentaskforce is het hartgrondig met de aanbevelingen eens. Steun van volwassenen is cruciaal, omdat kinderen daardoor sneller kunnen herstellen. Het vergroot de natuurlijke veerkracht. De Taskforce pleit al langer voor het betrekken van kinderen die thuis in de knel zitten. Geef kinderen een stem, is het motto.

Meldcode

Op 1 januari 2019 wordt de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling aangepast. De beroepsorganisaties hebben toegezegd dat de participatie van kinderen in die meldcode wordt verankerd. Dat gebeurt op basis van richtlijnen die door Augeo in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid zijn opgesteld.

 

anderen lazen ook

over de Jongerentaskforce

Jongeren die mishandeling of een vechtscheiding hebben meegemaakt vertellen over hun ervaringen.

Bekijk wat we doen

verandering meldcode houdt kwetsbare kinderen in beeld

Lees hoe

Meldcode, wat is het

Wat is de meldcode?

Wat is het basismodel? Meldrecht of meldplicht? Bekijk de animatie 'Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling' Lees meer

Augeo magazine

Nieuws en actualiteit

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de Augeo Nieuwsbrief en ontvang de laatste updates over aanpak  kindermishandeling en huiselijk geweld. Schrijf je in