1. Actueel
  2. Zó bevorderen sport en bewegen je veerkracht

Zó bevorderen sport en bewegen je veerkracht

Bewegen draagt bij aan het versterken van veerkracht. Naast dat het je fitter maakt biedt het ook de mogelijkheid om je persoonlijke en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Tijdens het recente congres ‘Mentale gezondheid: van ons allemaal’ kwam het thema ‘bewegen’ veelvuldig terug. We noemen hier een aantal inspirerende voorbeelden, waaronder die van spreker Fabio D’Agata.

Fabio D’Agata (directeur ‘Spat Verandert’ en auteur van ‘Intelligent bewegen’) zegt het volgende over de relatie tussen lichaam en geest: ‘Door te bewegen, komt ons gedrag razendsnel naar de oppervlakte. Door te werken aan fysieke, mentale en emotionele vaardigheden kunnen we gedrag veranderen.’ Hij lichtte dit toe aan de hand van het voorbeeld van een zwemster. Op haar werk was ze uitgevallen in verband met stressklachten.

Baantjes tellen

Tijdens het zwemmen telde ze haar baantjes en ze mocht pas stoppen als ze er vijftig gehad had. Als ze de tel kwijtraakte, moest ze extra baantjes doen. Dit gedrag tijdens het bewegen, vertelde ook iets over hoe ze zich gedroeg buiten het sporten (ze legde zich te veel op). Aan het einde van haar hersteltraject kon ze weer aan het werk. Ze bleef ook zwemmen, maar er was wel wat veranderd. Als ze nu zwom, zwom ze tot ze het zelf genoeg vond geweest. En dat paste ze ook toe in haar werk, ze kende nu haar grenzen.

Agressieve tennisspeler

Ook gaf hij het voorbeeld van zichzelf. Op zijn 23e kwam hij in een burn-out terecht. Het enige dat hij nog wel kon, was sporten. Hij merkte dat hij zich bij tennis altijd erg agressief gedroeg en gefocust was op winnen. Door zijn gedrag tijdens tennis te veranderen (hij ging zich minder als een ‘John McEnroe gedragen’, de fantastische tennisspeler uit de jaren ’80, die ook bekend werd vanwege zijn woedeuitbarstingen), werd hij ook buiten de sport een ander persoon. Het lukte hem hierdoor om uit zijn burn-out te komen.

Why so sad?

Een ander voorbeeld over wat sport en bewegen kan doen voor je mentale welbevinden is van John Rattray. Hij verloor zijn zus aan suïcide en kampte zelf met depressies. Skateboarden hield hem op de been. Hij startte ‘Why so sad?’; een storytelling platform waarin hij – vooral jongeren – uitnodigt om te praten over onderwerpen als mentale gezondheid en suïcidepreventie.

Bekijk ervaringsverhalen ›

‘Skateboarding saved my life’

We blijven nog even bij het skateboarden. Deze video laat op indringende wijze zien, waarin jonge mensen vertellen wat skateboarden voor ze doet op het gebied van lekker in je vel zitten en hun mentaal welbevinden.

Bekijk mini-documentaire ›

Infographic over ingrijpende jeugdervaringen en (on)gezonde leefstijl

Het belang van sport en bewegen, zeker voor mensen die een of meer ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt, wordt kort en bondig uitgelegd in deze infographic. Uit recent onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat tieners en jongeren die een of meer ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt, en deelnemen aan teamsporten een significant lagere kans hebben op een (chronische) depressie of angststoornis op latere leeftijd.

Download Infographic ›