1. Actueel
  2. State of Youth NL van start als uniek platform voor participatie van jongeren

State of Youth NL van start als uniek platform voor participatie van jongeren

State of Youth NL, een online panel waarmee jongeren op een laagdrempelige manier hun mening laten horen, gaat nu ook in Nederland van start. Het is een uniek platform voor jongerenparticipatie. State of Youth is al in ruim veertig landen actief en vanaf vandaag dus ook in Nederland. Het is een initiatief van KidsRights met medewerking van diverse jongerenorganisaties, de Nationale Jeugdraad (NJR), Maatschappelijke Diensttijd en Augeo Foundation.

State of Youth NL zal de komende tijd uiteenlopende thema’s aan de orde laten komen, van betaalbare woningen en geldnood tot mentale problemen. Alle jongeren van 12 tot en met 29 jaar kunnen hun stem laten horen, oplossingen presenteren en in actie komen. In het panel spreken jongeren zich uit over tal van thema’s die vooral ook raken aan kinderrechten en de belangrijkste Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (VN). Met de inzichten van het panel maakt State of Youth NL zich sterk voor echte oplossingen en betekenisvolle jongerenparticipatie.

Iedereen ingecheckt

Jongeren bepaalden het eerste belangrijke thema waarmee State of Youth NL nu aan de slag gaat, en dat is toegankelijkheid van het openbaar vervoer. De campagne Iedereen Ingecheckt richt zich op de beperkte toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor jongeren. Veel jongeren hebben momenteel amper toegang tot het openbaar vervoer. En daarmee ook tot actieve deelname aan de maatschappij. 

Jongeren betrekken bij oplossingen

Marc Dullaert, oprichter van KidsRights: ‘Laat de nieuwe kabinetsploeg die straks aan de slag gaat met het regeerprogramma, jongeren betrekken bij het uitwerken van de plannen, in het algemeen en zeker ook als het gaat om meer toegankelijk en regionaal OV. Zij zijn experts in hun eigen leven. Hun ervaringen bieden een uniek en waardevol perspectief op de aanpak van problemen waarmee zij kampen. Wij geloven dan ook dat we problemen van jongeren alleen echt kunnen oplossen door jongeren zelf te betrekken bij het vinden van oplossingen!’

Kimberley Snijders, voorzitter van Nationale Jeugdraad (NJR): ‘Het is ontzettend belangrijk dat er naar jongeren wordt geluisterd, zeker als het gaat om onderwerpen die hen aangaan. Met State of Youth NL kunnen jongeren op een laagdrempelige manier hun mening laten horen. We beginnen met het OV als eerste onderwerp, omdat dit echt een thema is dat alle jongeren in Nederland raakt'.