1. Actueel
  2. Stippen op je hand tegen pesten

Stippen op je hand tegen pesten

Stip it! is een soort antipestvirus. Hoe meer mensen ze op hun handen hebben, hoe sneller het virus zich verspreidt. Wie vier stippen op zijn hand zet, geeft daarmee aan dat hij duidelijk kiest tegen pesten. Hoe ernstig is pesten? Wat kun jij als professional hiermee?

Stippen tegen pesten

De actie Stip it! Samen Tegen Iemand Pesten bestond al in België en is nu opgepakt door NPO Zapp. In allerlei tv-programma’s en online is er aandacht besteed aan pesten. Op de Zapp themapagina vind je veel informatie waaronder filmpjes van kinderen die gepest werden of zelf andere kinderen hebben gepest. 

Je leest er ook over het verschil tussen een beetje plagen en pesten. Als je geplaagd wordt, kun je er meestal de humor wel van inzien. Er wordt niets kwaads mee bedoeld! Het wordt pesten wanneer het met opzet gebeurt om iemand te kwetsen.⁠ ⁠

Pesten herkennen

Als er niet op tijd ingegrepen wordt bij pesten, kunnen de lichamelijke en geestelijke gevolgen ingrijpend zijn en lang doorwerken. Veiligheid is de basis voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen leren beter als ze zich veilig voelen. Maar hoe herken je de signalen dan? Het pesten gebeurt vaak stiekem en vervelend gedrag is niet altijd meteen te duiden als pesten. Hier lees je meer over de mogelijke signalen van pesten.

Wat kun je doen om pesten te voorkomen?

Augeo Foundation heeft verschillende cursussen die je leren pesten te voorkomen en wat jij kan betekenen voor kinderen of jongeren die zich onveilig voelen op school door pestgedrag. Bijvoorbeeld de online cursus ‘Sociale veiligheid en wat je wilt weten over pesten’, deze cursus is er zowel voor het primair als het voortgezet onderwijs. Daarnaast zijn er cursussen over cyberpesten. Wil je eens kijken of zo’n cursus iets is voor jou of je de medewerkers van je organisatie? Dan kun je eens een korte demo-cursus doen.

Bekijk alle cursussen over pesten ›