Suïcide onder jongeren

Wat kun je ertegen doen?

Zelfmoord is al jaren de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren. Ook zijn er veel kinderen met een ouder die depressief is of zelfmoord pleegde. Wat kunnen we doen om deze jongeren te helpen?

Een commissie deed in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid uitgebreid onderzoek naar  jongeren die hun leven beëindigen. Twee derde van de jongeren van wie de zelfdoding is onderzocht, was in beeld bij de zorg. Maar daarin gaat nog veel fout. ‘De jongeren met complexe problematiek konden moeilijk passende zorg vinden en belandden daarbij vaak in een vicieuze cirkel van aanmelding, wachtlijsten, diagnostiek, afwijzingen en verwijzing’, constateren de onderzoekers. ‘Contact maken en houden, wat er ook gebeurt, is het devies’, aldus de onderzoekers.

Themanummer

Maar hoe doe je dat? Waar kun je op letten? Augeo Magazine heeft een themanummer over suïcide onder jongeren. Je leest meer over de achtergrond en bijvoorbeeld ook een artikel over kinderen van depressieve of suïcidale ouders. Deze kinderen lopen het risico om later dezelfde problemen als hun ouders te krijgen. Goede hulp is belangrijk, zoals het ontlasten van ouders en kinderen ondersteunen.

Heb jij hulp nodig? Praat erover. Je kunt 24/7 contact opnemen met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of 0900-0113

Pesten

Drie korte animaties voor het primair onderwijs. Bekijk de animaties

Augeo magazine

Nieuws en actualiteit

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de Augeo Nieuwsbrief en ontvang de laatste updates over aanpak  kindermishandeling en huiselijk geweld. Schrijf je in

Meld je aan voor het gratis Augeo magazine

Vijf keer per jaar verschijnt het gratis online magazine over veilig opgroeien, met interviews, tips en columns. Schrijf je nu in