Valse start bij geboorte: levenslange achterstand

De eerste duizend dagen zijn cruciaal in het leven van een kind. En toch gaat het daar te vaak mis: kinderen lopen een achterstand op waar ze de rest van hun leven tegen moeten knokken.

robotbaby

Wist je dat ieder jaar bijna 25.000 kinderen een valse start hebben bij de geboorte? Veroorzaakt door vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht of een combinatie van die twee? En dat tussen de 800 en 1.700 kinderen worden geboren in (zeer) kwetsbare gezinnen? Terwijl het goed is gelukt om de babysterfte terug te dringen, blijkt het ingewikkeld om kinderen te beschermen tegen risicofactoren als stress, rook, slechte voeding, armoede, verslaving en mishandeling.

1000 dagen

En dat terwijl DE EERSTE DUIZEND DAGEN cruciaal zijn in het leven van een kind. Gerekend vanaf de conceptie. Want vanaf dat moment worden de organen aangelegd, de afweer opgebouwd, leren kinderen om zich te hechten, te kruipen, lopen, eten, drinken en praten.

“Als die ontwikkeling niet goed gaat, dan heeft een kind daar levenslang last van. Het moet de rest van zijn leven knokken om met die achterstand om te gaan”. Deze pijnlijke conclusie staat in het actieprogramma dat minister De Jonge van Volksgezondheid vandaag heeft gepresenteerd: Kansrijke start.

Actieprogramma

Het ministerie wil dat kwetsbare ouders beter worden voorbereid op zwangerschap en ouderschap. Problemen in kwetsbare gezinnen moeten sneller en beter worden gesignaleerd, zodat tijdig de juiste hulp kan worden gegeven. Ook moet er meer steun komen voor zeer jonge ouders, die nu te vaak tussen wal en schip vallen.

Cursussen

Augeo staat volledig achter de doelstelling van het actieprogramma. Het staat al langere tijd hoog op de agenda bij de Foundation. Zo’n 7.000 kraamverzorgenden hebben de afgelopen jaren een online cursus gevolgd. Augeo heeft scholing ontwikkeld over vroegsignalering en het werken met de meldcode, en over het shaken baby syndroom.

Meer informatie over e-learning en scholing?

Kijk op www.augeo.nl/kraamzorg.

Lees ook:

Verandering meldcode houdt kwetsbare kinderen in beeld

Lees hoe

Afwegingskader meldcode

Ouders geven stemmingsstoornis door

Bepaalde factoren kunnen kinderen beschermen tegen het optreden van een stemmingsstoornis..

Wat is er mis met dat kind?

Wat hoor je zoal op het schoolplein, het zwembad of langs de lijn van het sportveld?