1. Actueel
  2. Verhalen van jongeren: ‘Niemand wist wat ik thuis meemaakte’

Verhalen van jongeren: ‘Niemand wist wat ik thuis meemaakte’

Eén op de vier kinderen en jongeren in Nederland maakt ingrijpende jeugdervaringen mee. Denk daarbij aan kinderen die een verslaafde ouder hebben of emotioneel verwaarloosd worden. Over ingrijpende jeugdervaringen wordt zelden gesproken. Terwijl erover praten en steun zoeken bij iemand die je vertrouwt een belangrijke stap is in het versterken van veerkracht en gezondheid.

Verhalen van jongeren

Micha is een van de jongeren die zo moedig was om zijn verhaal te vertellen. ‘Mijn moeder had last van psychische problemen. Mede hierdoor was er veel ruzie thuis. Er heerste vaak een gespannen sfeer, waardoor ik als kind boos was op alles en iedereen. Dat kwam voort uit hoe ik werd gecorrigeerd. Als ik verkeerd keek of iets verkeerds zei, dan had dat consequenties. Niemand wist wat ik thuis meemaakte.’ Zijn hele verhaal, en ook dat van negen anderen, kun je lezen op de website van Je Monster De Baas.

Omgaan met schuldgevoelens

Veel kinderen of jongeren die nare dingen meemaken, denken dat het hun schuld is. Dat blijkt ook uit deze audio-verhalen. Vier jongeren blikken terug en vertellen het was om thuis te komen in een huis waar werd geruzied, geschreeuwd en zelfs geslagen. Hoe gingen ze om met schuldgevoelens, loyaliteit en angst? Maar ook met de mensen om hen heen die het verschil maakten.

Wat moeten professionals weten?

De leden van de Augeo Jongerentaskforce hebben ervaring met een onveilige thuissituatie. We vroegen aan hen: wat vind je dat alle professionals die werken met kinderen móéten weten over de aanpak van kindermishandeling? Hun antwoorden lees je terug in de editie 'Door de ogen van jongeren' van Augeo Magazine.

12 augustus is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag van de Jeugd. Luister jij voldoende naar wat kinderen en jongeren te vertellen hebben?