1. Actueel
  2. Vrouwen zijn zes keer vaker slachtoffer van ernstig partnergeweld dan mannen
Aanpak huiselijk geweld

Vrouwen zijn zes keer vaker slachtoffer van ernstig partnergeweld dan mannen

Amerikaanse taferelen? Iedere acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord. Bij zes op de tien is de pleger hun man, vriend of ex. Bij mannelijke slachtoffers is dat minder dan vijf procent. Wat kunnen professionals die werken met gezinnen, met deze informatie?

6 keer vaker

Soms gaat dat geweld zo ver, dat de vrouw wordt vermoord (femicide). Gelukkig is deze extreme vorm van huiselijk geweld voor veel professionals een ‘ver van mijn bed show’. Wil je er meer over weten? Luister dan bijvoorbeeld naar de nieuwe podcastserie ‘Vrouwenmoord’. Verslaggever Esther Monsma onderzoekt femicide en maakte deze podcastserie ‘Vrouwenmoord’. Ze praat hierin met nabestaanden en vrouwen die een moordaanslag van hun ex hebben overleefd. Hart van Nederland maakte een korte reportage over de eerste aflevering: Ouders van Eva (28) kunnen moord niet verwerken.

Gendersensitief werken

Wanneer je als professional erkent dat gender een rol kan spelen bij huiselijk geweld, dan kom je een grote stap dichter bij een effectieve aanpak. Maar waarom zijn vrouwen dan vaker slachtoffer van ernstig partnergeweld dan mannen? Welke vormen van gendergerelateerd geweld zijn er? En hoe kun je hier mee omgaan als professional? Deze, en andere vragen worden beantwoord in het artikel: 8 vragen over gender, geweld en gendersensitief werken.

Steunfiguur belangrijk

Iemand die kan meepraten over zo’n ernstige vorm van geweld is Danny Dijkhuizen. Als kind werden zijn moeder en broertjes vermoord door de toenmalige vriend van zijn moeder. Na deze gruwelijke gebeurtenis kan Danny bij zijn tante terecht. En op school was er meester Taco. ‘Ik was bang dat andere mensen om me heen ook uit mijn leven zouden verdwijnen. Mijn meester Taco reageerde daar precies goed op. Hij vroeg hoe het met me ging en luisterde vervolgens écht naar me. Ik kreeg het vertrouwen in mensen, dat ik door het familiedrama was kwijtgeraakt, weer terug. Toen al besloot ik om iemand te worden die van betekenis kon zijn voor anderen.’ Lees hier zijn hele verhaal.