Wat als je collega slachtoffer is van huiselijk geweld?

Geweld hoort nergens thuis en toch is de kans groter dat je huiselijk geweld meemaakt dan een andere vorm van geweld. Denk niet alleen aan fysiek- maar ook aan emotioneel geweld, zoals verwaarlozing, vernedering of financiĆ«le uitbuiting.  

Thuiswerken

Doordat meer mensen thuiswerken kunnen spanningen in een gezin oplopen. Gezinsleden zitten op elkaars lip en zijn bijvoorbeeld onzeker over hun werk en inkomen. In je werk kun je te maken krijgen met collega’s die slachtoffer, pleger of getuige zijn van huiselijk geweld. Je merkt bijvoorbeeld dat een collega snel driftig reageert, dat hij of zij er onverzorgd eruitziet of vaak te laat is. Soms zijn signalen minder duidelijk en blijft het bij een onderbuikgevoel, een niet-pluis gevoel. Ook dan is het heel belangrijk dat je de signalen serieus neemt en er iets mee doet. Maar wat kún je doen? Wat is precies jouw rol als collega? En hoe kun je onbevooroordeeld en op een goede manier je zorgen uiten?

Wat kun je doen met jouw zorgen? 

Bespreek je zorgen met een andere collega en kijk of die jouw zorgen deelt. Uit je zorgen ook met de betreffende collega en kijk of je zorgen terecht zijn. Weet je niet wat je moet doen? Neem contact op met Veilig Thuis voor advies. Je kunt ook voorstellen om samen met de collega waar je je zorgen om maakt, contact op te nemen met Veilig Thuis.

Leren over huiselijk geweld

Huiselijk geweld aanpakken is lastig. Soms zijn signalen moeilijk te herkennen of voel je niet de ruimte om jouw zorgen te uiten. Toch kun je leren meer alert te zijn op signalen. En wat je kunt doen wanneer jij je zorgen maakt om een werknemer. Augeo Foundation en de gemeente Rotterdam ontwikkelden samen met een aantal bedrijven deze cursus en toolkit voor werkgevers. Met de cursus leer je vanuit jouw werksituatie om te gaan met vermoedens van huiselijk geweld. De cursus en toolkit bieden handvatten voor o.a. leidinggevenden, HR managers, P&O managers, casemanagers.

De cursus bieden we tot 1 januari 2021 gratis aan. Samen kunnen we huiselijk geweld eerder zien én stoppen!

https://www.augeo.nl/nl-nl/huiselijk-geweld-bij-werknemers/