1. Actueel
  2. Wat kun je leren over veerkracht van Bibian Mentel?
Veerkracht

Wat kun je leren over veerkracht van Bibian Mentel?

De in 2021 overleden snowboardster Bibian Mentel was een voorbeeld voor velen. Niet alleen vanwege haar sportieve prestaties - ze was drievoudig paralympisch kampioen en viervoudig para-wereldkampioen – maar vooral vanwege haar tomeloze optimisme en drive om door te gaan. Wat kunnen onderwijsprofessionals (maar ook anderen) leren van haar als het gaat om veerkracht?

Bibian Mentel - Foto: ANPfoto.nl

Iedereen heeft te maken met stress en soms met tegenslag, maar niet iedereen gaat daar op dezelfde manier mee om. Op 27-jarige leeftijd werd bij Bibian Mentel botkanker geconstateerd. In de twintig jaar die volgden kreeg ze twaalf keer de diagnose kanker. Steeds herstelde ze daarvan, tot ze uiteindelijk op 48-jarige leeftijd overleed. Pedagoog en leraar Marcel van Herpen interviewde haar enkele jaren geleden en vroeg haar hoe het komt dat zij met zoveel tegenslagen met haar ziekte, toch elke keer weer opstond om door te gaan.

Bekijk interview ›

De veerkracht van kinderen versterken

Bibian Mentel haalde haar kracht niet uit ‘iets’ maar uit ‘iemand’. Zeker als professional in het onderwijs, kun jíj die ‘iemand’ zijn voor de kinderen in je klas. Vooral kinderen die thuis onder stressvolle omstandigheden opgroeien, kunnen jouw steun gebruiken. Jij kan er zijn voor de kinderen en hen helpen bij het vergroten van hun veerkracht.

Iets theoretischer: interne en externe hulpbronnen dragen bij aan veerkracht. Bij Bibian waren die interne bronnen bijvoorbeeld haar optimisme en drive, en de externe bronnen de naasten om haar. Jij als leerkracht, kan zo’n externe hulpbron zijn. Hoe dat precies werkt, kun je zien in deze ‘mini-cursus over veerkracht’.

Veerkrachtige kinderen zitten lekkerder in hun vel, zijn blij in de klas en leren en functioneren beter. Hóe je die veerkracht kan versterken? Onze veerkracht-versterkers helpen je daarbij. Heel effectief is de online cursus ‘Veerkracht versterken’ speciaal voor het primair onderwijs en de bso.

Blijf zelf ook veerkrachtig

Als je voor de groep staat, is het uiteraard belangrijk dat je zelf ook lekker in je vel zit. Veel leerkrachten ervaren stress en vermoeidheid. Francine Jellesma (kinderpsycholoog en pedagoog) schreef het boek ‘Ontspanning voor leerkrachten’. Hierin maakt ze inzichten vanuit de wetenschap over omgaan met stress op een heldere wijze toegankelijk voor de onderwijspraktijk. Steeds geeft ze antwoord op de vraag: Wat kan ik hier morgen mee doen in de klas?