Weer naar school!

Alles komt goed. De kinderen mogen weer naar school. Dat gevoel heerst nu. Natuurlijk is het fijn om de kinderen weer in de klas te hebben. Al is het misschien nog maar een halve klas. En nu? Waar ga je beginnen? Zijn er kinderen die extra steun nodig hebben?

Lesgeven, achterstand inhalen, de kinderen hun verhaal laten vertellen, zorgen voor een (nieuw) groepsgevoel. En natuurlijk ook nog letten op die 1,5 meter afstand en andere maatregelen. Hoe geef je als leraar zo goed mogelijk les? Klinisch psycholoog Leony Coppens deelt in deze whitepaper handige adviezen en praktische ideeën.

Gestreste kinderen

Voor iedereen is de wereld anders sinds de uitbraak van het coronavirus. Dit kan stress opleveren. Langdurige stress heeft negatieve effecten op de ontwikkeling en het functioneren van kinderen. Gelukkig worden de meeste kinderen gesteund door hun omgeving. Ze praten erover en leren er zo mee om te gaan. Ze hebben, zoals professionals zeggen, voldoende veerkracht om weer te herstellen van de stress. Toch kunnen alle kinderen de komende periode extra steun vanuit school gebruiken. Leraren spelen hierin een belangrijke rol.

Luisteren en taart eten

Hét advies: begin met luisteren naar elkaar. Ga wat leuks doen. Taart eten bijvoorbeeld (of appels als het gezond moet zijn). Die gemiste leerstof is misschien geen drama. Dat zegt kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens. Voeg extra of andere activiteiten toe aan je dagprogramma waar kinderen veel plezier aan beleven en om kunnen lachen. Positieve emoties maken kinderen gelukkiger, en helpen hen effectief om te gaan met stressvolle gebeurtenissen. De whitepaper geeft goede voorbeelden van activiteiten. Al lijken al die extra activiteiten tijdverlies, uiteindelijk win je er tijd mee. Hoe beter kinderen in hun vel zitten, hoe gemakkelijker het leerproces verloopt en hoe beter de kinderen terugveren na deze stressvolle periode.

Lees ook

Handle with Care op school

Steun bieden in de klas

Op mijn school heb ik een Handle with Care signaal ontvangen, wat kan ik doen? Lees meer

Meldcode, afwegingskader

Meldcode

De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling helpt je zorgvuldig te handelen. De 5 stappen geven precies aan wat je moet doen bij zorgen over een kind. Lees meer

Augeo Academy

Augeo academy

'Met de meldcode heb ik Sharon kunnen helpen.' Ga aan de slag