1. Actueel
  2. Welke partijen zetten de belangen van kinderen voorop?

Welke partijen zetten de belangen van kinderen voorop?

#gemeenteraadsverkiezingen

Vorig jaar bleek uit de Kieswijzer van Defence for Children dat maar vijf politieke partijen de ambitie uitspraken om de situatie van kwetsbare kinderen te verbeteren. Hoe zit dat bij de gemeenteraadsverkiezingen? Waar kun je op letten als je half maart je stem uitbrengt? Welke partijen zette de belangen van kinderen en jongeren voorop?

Gemeenteraadsverkiezingen 2022 - Waar let jij op voor de kinderen?

We gaan hier niet de verkiezingsprogramma’s van alle 2.862 kandidatenlijsten in de 333 Nederlandse gemeenten onder de loep nemen. Wel kun je zelf op een aantal zaken letten voordat je gaat stemmen. Je kunt natuurlijk een online kieswijzer invullen, maar lang niet altijd komen daar stellingen aan bod die te maken hebben met kinderen of jongeren. In de standpunten of het programma van de partijen in jouw gemeente, kun je lezen wat de partijen belangrijk vinden als het gaat om kinderen en jongeren. Je kan bijvoorbeeld letten op:

Armoede en kansengelijkheid

Denk daarbij aan standpunten op het gebied van de bijstand, gratis lidmaatschap van sportclubs of gratis culturele activiteiten voor kinderen uit arme gezinnen. Of kinderen tot 12 jaar gratis gebruik laten maken van het openbaar vervoer.

Onderwijs en lerarentekort

Wil de partij investeren in het lerarentekort? Op welke manier? Wat zijn de standpunten op het gebied van de kwaliteit van onderwijs?

Jeugdzorg

Wat zijn de standpunten op het gebied van wachtlijsten en de kwaliteit van de jeugdzorg?

Gezondheid en welzijn

Hoe denkt de partij over thema’s als gezond leven, sport en beweging? Hoe zit het met Buurtteams of Ouder- en kindteams? Hoe staat het met eenzaamheid en mentale gezondheid van jongeren? Wat wil men doen aan het tegengaan van huiselijk geweld en kindermishandeling? Hoe zit het met opvangplekken?

Bronnen