1. Actueel
  2. Wie wint de Internationale Kindervredesprijs 2024?

Wie wint de Internationale Kindervredesprijs 2024?

De Internationale Kindervredesprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kind dat strijdt voor kinderrechten. Tot 1 maart 2024 kun je een kind nomineren voor de prijs van dit jaar.

In 2005 werd deze prestigieuze jeugdprijs voor het eerst uitgereikt. Sindsdien gebeurt dat ieder jaar en reikt een Nobel Vredesprijswinnaar deze prijs uit. De Kindervredesprijs is een initiatief van Marc Dullaert, voorzitter en oprichter van de KidsRights Foundation.

Lees hoe je een kind kan nomineren voor de prijs ›

App voor kinderen die vluchten voor oorlogsgeweld

Eind 2023 wonnen Anastasiia Feskova, Sofiia Tereshchenko, Anastasiia Demchenko (17,18 en 17 jaar) uit Oekraïne de prijs voor een app die zij hadden ontwikkeld. Met hun app helpen de Oekraïense meiden alleenstaande vluchtelingenkinderen in nood. De app ‘Refee’ helpt kinderen van 4 tot 11 jaar bij het vinden van informatie om zich veilig te kunnen voelen in hun nieuwe gastland en om toegang te krijgen tot basisbehoeften als veiligheid, voedsel en onderdak. De app ‘SVITY’ richt zich op jongeren vanaf 16 jaar die moeite hebben om te integreren in hun nieuwe land, en faciliteert gesprekken tussen vluchtelingenkinderen en kinderen uit gastgemeenschappen. De winnaars willen hun apps uitrollen voor alle vluchtelingenkinderen op de wereld.

Malala en Greta Thunberg

Eerder wonnen bijvoorbeeld Malala Yousafzai, Gretha Thunberg en Nkosi Johnson de Internationale Kindervredesprijs. De prijs bestaat uit het Nkosi-beeldje en een studiebeurs. De winnaar krijgt daarnaast een projectfonds van € 100.000, waarvan de helft ten goede komt aan het project van de winnaar. De andere helft van het bedrag investeert KidsRights, de Amsterdamse organisatie achter de prijs, in projecten van andere jonge changemakers die strijden voor kinderrechten.