Een veerkrachtig brein helpt kinderen en volwassenen goed te functioneren in het dagelijkse leven. En om te gaan met stressvolle omstandigheden en tegenslag waarmee iedereen vroeg of laat te maken krijgt. Hoe ontwikkelt een brein zich? En wat is nodig voor een veerkrachtig brein?

Het brein is een prachtig en complex orgaan. Het is heel flexibel en ontwikkelt zich ongeveer tot het 24e levensjaar. Als ouder speel je een grote rol in de ontwikkeling van het brein van je kind: door de manier waarop jij omgaat met je kind en de ervaringen die hij/zij opdoet, groeit het brein. Zowel negatieve als positieve dingen zijn van invloed.

Om je te helpen begrijpen hoe het brein zich ontwikkelt en hoe je kunt zorgen voor een veerkrachtig brein is de breinbijsluiter gemaakt.

De eerste animatie gaat over hoe het brein zich vanaf de conceptie ontwikkelt, hoe stress en tegenslag daar invloed op hebben en wat een veerkrachtig brein is.

Voor het brein van jou kind is het goed als jouw eigen brein kalm en veerkrachtig is. Zeker als je zelf veel stress meemaakt of vroeger veel nare dingen hebt meegemaakt is dat niet altijd makkelijk. De tweede animatie gaat over wat je kunt doen om je eigen brein veerkrachtig en gezond te houden. En hoe dat het brein van je kind helpt

Wordt het je allemaal even te veel? Weet dat dat alle ouders dat weleens overkomt en hulp van anderen kunnen gebruiken. Heb jij iemand in de buurt, een buurvrouw, vriend(in) of tante, bij wie je even je verhaal kwijt kunt, die je kan helpen bij de zorg van je baby of peuter, met wie je iets leuks kunt doen? Voel je niet bezwaard: het is juist goed als jij en je kind ook buiten het gezin iemand hebben op wie jullie kunnen steunen.

Heb je behoefte aan anonieme steun of een luisterend oor?

Bel of chat dan met:

Heb je behoefte aan meer informatie, tips of hulp?

Gezonde Generatie - Eerste 1000 dagen
Hier vind je meer informatie over ouderschap en wat je zoal tegenkomt met name tijdens de eerste 1000 dagen van je kind(eren). 

Je monster de baas
Hier vind je informatie over ingrijpende jeugdervaringen en wat je als ouder(s) of andere volwassene(n) kunt doen om met jongeren hierover in gesprek te gaan.

Wat ouders willen weten
Hier vind je informatie over veel verschillende onderwerpen zoals geld, werk, school, kinderopvang en opvoedingskwesties.