Politieagenten gaan naar een melding van huiselijk geweld. Een meisje van 11, in pyjama, doet open. Haar ouders ruziën met elkaar in de woonkamer. De buren hebben gebeld. Zij hoorden hevig geschreeuw en ‘geluiden alsof er geslagen wordt en gegooid met dingen’. Het is de eerste keer dat de politie het gezin bezoekt. Ze wonen sinds enkele maanden op dit adres. De ouders weten dat de school deelneemt aan 'Handle with Care'. Dat hebben ze gelezen in een brief van school. De politie vertelt hen, nogmaals, dat zij dit signaal doorgeven aan school. Het stelt de ouders gerust dat de juf morgen extra op hun dochter zal letten.

Het meisje is bang en vertelt huilerig dat ze haar huiswerk niet af heeft. En dat ze morgen een toets heeft waar ze niet voor heeft geleerd. De politieagent legt uit dat de juf morgen weet dat de politie op bezoek is geweest, en dat ze niet alsnog haar huiswerk hoeft te maken.

De volgende morgen komt het meisje op school. De juf is op de hoogte en vraagt aan het meisje of ze de toets wil maken, om te oefenen. Ze zien wel hoe het gaat. Op een rustiger moment mag ze de toets overmaken. De andere kinderen merken hier niets van. Het meisje maakt de toets en later in de week nog een keer in een uurtje ‘vrij werken’.De juf praat niet met het meisje over wat er is gebeurd, maar betrekt haar in de pauze bij spelletjes van de andere kinderen. Ze laat haar verder de dag wat vrij in haar keuzes. De juf geeft aan blij te zijn dat ze weet waar het stille, nerveuze gedrag in de ochtend vandaan kwam. Anders had ze wellicht druk op haar gezet, omdat het meisje vaak nerveus voor toetsen is. Ze is geschrokken, ze kende het meisje nog niet goed en heeft van de vorige school geen bijzonderheden gehoord in de overdracht.

Dit verhaal is gebaseerd op de pilots van Handle with Care. De namen zijn gefingeerd.

Lees ook:

Hulp van mentor

Naomi mag altijd bij haar mentor aankloppen

Wat deed de politie...

Huiselijk geweld thuis

Alleen de zorgcoördinator op school weet ervan

Hoe gaat het op school?

Juf helpt na huiselijk geweld

De juf let extra op Jaimy, maar vraagt niet verder

Hoe reageert de juf...

gescheiden ouders vechtscheiding

Meester Frank laat haar rustig werken

Wat doet leerkracht Frank...

Handle with Care

'Kim voelt zich veilig bij mij'

Lees over Handle with Care

Steun in de klas

Hoe steun je kinderen

Steun hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een klein gebaar is vaak voldoende. Bekijk 4 tips waarmee je kinderen kan helpen om te gaan met gevoelens en onveiligheid. Bekijk de filmpjes

Tips Verminderen stressklachten

Hoe verlaag je stress bij kinderen

Verminder stressklachten. 8 tips

Ik wil contact met Augeo

Heb je een vraag of wil je meer weten over de online cursussen? Neem contact met ons op