De tweeling Luuk en Katrine van 6 wonen samen met twee halfbroers Peter en Sjoerd (14 en 15) bij hun ouders.

Er zijn regelmatig meldingen van huiselijk geweld, en ook nu gaat de politie naar het gezin na een melding. De kinderen zijn allemaal wakker en overstuur. De ouders hebben onder invloed van alcohol een ernstig conflict met elkaar. Agenten kalmeren eerst de beide ouders. De school van Peter en Sjoerd doet mee aan het 'Handle With Care' project en de agenten leggen aan de jongens uit dat ze hun school op de hoogte gaan stellen dat ze bij hen thuis zijn geweest vanwege het geweld. Zij vinden dat okay. Ze weten dat dit is afgesproken tussen de politie en de school, maar willen ook zeker weten dat alleen de zorgcoördinator dit te weten komt en niet alle docenten. Ze willen ook geen gesprekken op school hierover, zeggen ze, “we hebben al genoeg aan ons hoofd’.

De zorgcoördinator bespreekt met de jongens of zij toetsen hebben die mogelijk hieronder kunnen lijden. Hij verzekert de jongens dat niemand er verder van weet, en dat ze altijd bij hem kunnen aankloppen als ze toch iets willen afspreken. ‘Bijvoorbeeld een toets die over moet, omdat ze zich niet goed hebben kunnen concentreren’.

De agenten vragen de ouders om zelf met de school van Luuk en Katrine contact op te nemen. Om te vertellen dat Luuk en Katrine misschien wat extra steun kunnen gebruiken, omdat zij iets heftigs mee hebben gemaakt. De school doet namelijk niet mee aan  het project. De moeder zegt dat ze het zullen overwegen en dan zien ze wel. De agenten zijn er niet gerust op dat de juf van Luuk en Katrine de dag erna weet dat de kinderen misschien wat extra steun nodig hebben.

Dit verhaal is gebaseerd op de pilots van Handle with Care. De namen zijn gefingeerd.

Lees ook:

emotioneel op school

Juf weet dat ze niet nerveus is door de toets

Wie deed open...

Hulp van mentor

Naomi mag altijd bij haar mentor aankloppen

Wat deed de politie...

Juf helpt na huiselijk geweld

De juf let extra op Jaimy, maar vraagt niet verder

Hoe reageert de juf...

gescheiden ouders vechtscheiding

Meester Frank laat haar rustig werken

Wat doet leerkracht Frank...

Handle with Care

'Kim voelt zich veilig bij mij'

Lees over Handle with Care

Steun in de klas

Hoe steun je kinderen

Steun hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een klein gebaar is vaak voldoende. Bekijk 4 tips waarmee je kinderen kan helpen om te gaan met gevoelens en onveiligheid. Bekijk de filmpjes

Tips Verminderen stressklachten

Hoe verlaag je stress bij kinderen

Verminder stressklachten. 8 tips

Ik wil contact met Augeo

Heb je een vraag of wil je meer weten over de online cursussen? Neem contact met ons op