Je stem laten horen, betrokken worden bij beslissingen die over jou gaan, meedoen: participatie is belangrijk voor je mentale welzijn. Want hoe kunnen anderen weten wat goed voor jou is als je niet zelf mee kunt praten en denken?

Door jongeren actief te betrekken, voelen zij zich gezien, gewaardeerd en verbonden met anderen. Dat versterkt hun gevoel van eigenwaarde en vermindert gevoelens van eenzaamheid of stress. Participatie biedt bovendien structuur, betekenis en sociale steun – allemaal beschermende factoren voor mentaal welzijn. Daarnaast draagt jongerenparticipatie bij aan een goede besluitvorming: hulpverleners, beleidsmakers en alle andere volwassenen kunnen alleen beslissingen nemen in het belang van kinderen en jongeren, als zij hen ook naar hun mening vragen. En daarnaar luisteren.

Waar veerkracht vooral gaat over het omgaan met tegenslagen, richt participatie zich op het actief onderdeel zijn van een groter geheel. Beide versterken elkaar: wie meedoet, bouwt vaak vanzelf veerkracht op, en wie veerkrachtig is, durft vaker mee te doen.

Mentaal welzijn en jongeren | Prestatiedruk

Het recht van kinderen

Het betrekken van kinderen is niet alleen belangrijk voor hun (mentale) welzijn of voor de besluitvorming van professionals. In het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) van de Verenigde Naties is vastgelegd dat kinderen er recht op hebben. En dat professionals ertoe verplicht zijn. In dit verdrag is een groot aantal fundamentele rechten vastgelegd die betrekking hebben op vrijwel alle terreinen van het leven van kinderen en jongeren. Het belang van het kind staat centraal in het IVRK. Het recht van kinderen om gehoord en serieus genomen te worden hangt hiermee nauw samen.

Hoe je kinderen en jongeren betekenisvol kunt laten participeren lees je hier:

Betekenisvolle participatie: zo werkt het ›

State of Youth campagne: prestatiedruk

Hoge cijfers halen, veel vrienden hebben, een goede baan vinden en jezelf van je leukste kant laten zien op socials: veel jongeren voelen druk om te presteren. Presteren is op zichzelf geen probleem, maar de toenemende druk van buitenaf wel. Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren prestatiedruk ervaren. State of Youth NL wil de prestatiedruk onder jongeren verminderen. Maar dat kan niet zonder hen te betrekken. Met de stem van duizenden jongeren gaat State of Youth in gesprek met scholen, ouders en politici in gesprek om de beste oplossingen te vinden.

Ben of ken jij een jongere die betrokken moet worden?
Vul de vragenlijst in ›

Via State of Youth NL kunnen jongeren op een laagdrempelige manier hun mening laten horen via een online panel. Augeo Foundation werkt hier – samen met onder andere initiatiefnemer KidsRights – aan mee. De nieuwste campagne gaat over prestatiedruk.

Mentaal welzijn en jongeren | Groep vrienden

BOOST: Contact met leeftijdsgenoten

Participatie gaat ook over contact met leeftijdsgenoten (peer-to-peer contact). Jongeren kunnen zich herkennen in elkaars verhalen en voelen zich daardoor minder alleen. Dit onderlinge begrip verlaagt drempels om te praten, vergroot het gevoel van veiligheid en stimuleert het delen van oplossingen vanuit eigen ervaring.

Een mooi voorbeeld hiervan is BOOST in Utrecht. Dit is een initiatief dat jongeren tussen 11 en 18 jaar ondersteunt bij het versterken van hun mentale gezondheid en sociale vaardigheden. In groepsverband werken jongeren samen aan thema’s zoals stress, somberheid, eenzaamheid en zelfbeeld. De bijeenkomsten combineren gesprekken met creatieve, sportieve of muzikale activiteiten, begeleid door jongerenwerkers van JoU en gezinswerkers van Buurtteam Utrecht. Het programma is inmiddels beschikbaar in alle Utrechtse wijken en wordt positief ontvangen door zowel deelnemers als ouders.

Meer over BOOST-groepen ›

‘Het geven van workshops is voor mij een manier om mijn verhaal op anderen over te brengen, met als doel dat dit anderen niet ook overkomt. Zo kan ik iets negatiefs omzetten in iets positiefs.’

Daan (Augeo Jongerentaskforce)

Augeo Jongerentaskforce

Wie beter dan jongeren zelf kunnen vertellen wat wel en niet werkt als je ingrijpende dingen hebt meegemaakt als kind. Daarom is er de Augeo Jongerentaskforce! De jongeren maken hun visie kenbaar aan politici, werken mee aan campagnes en onderzoeken, helpen bij het maken van animaties en online cursussen, en staan op congressen of in klaslokalen. Altijd met de boodschap: zie ons, hoor ons, steun ons! Zodat kinderen veilig en veerkrachtig kunnen opgroeien. De infographic over de Jongerentaskforce legt dat heel mooi uit.

P.S.
Er is weer plek voor enkele jongeren in de Taskforce. Weet je iemand die dit zou willen doen? Laat het weten.