1. Actueel
  2. Als je vader of moeder psychische problemen heeft

Als je vader of moeder psychische problemen heeft

Een moeder die nooit ergens energie voor heeft en het liefste de hele dag op bed ligt. Of een vader die soms heel onvoorspelbaar is door zijn alcoholverslaving. Het kan ontzettend moeilijk zijn voor kinderen om met volwassenen te leven die mentale problemen hebben of die (te) veel drinken, middelen gebruiken of op een andere manier verslaafd zijn. Wat weet jij over KOPP/KOV? En weet jij hoe je het kind (en de ouders) kunt helpen?

Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met een Verslaving (KOV) noemen we KOPP/KOV. Volgens Trimbos groeien er in Nederland ongeveer 900.000 thuiswonende kinderen onder de 18 jaar op met een ouder met psychische problemen en/of een verslaving. Dat is ongeveer 1 op de 4 kinderen.

We geven een aantal handige tips die te maken hebben met KOPP/KOV.

Lezen over jonge mantelzorgers

1 op de 5 kinderen heeft altijd zorgen over een familielid. Die verantwoordelijkheid kan hun ontwikkeling en sociale contacten flink verstoren. Hoe signaleer je deze problemen en wat kun je voor jonge mantelzorgers doen?

Mini-cursus over KOPP/KOV voor kinderopvang

Hoe is het voor een kind om op te groeien bij een ouder of verzorger die psychisch ziek of verslaafd is? Maud en Ilan vertellen hierover in deze gratis mini-cursus voor professionals in de kinderopvang.

Animatie: Het is niet jouw schuld

Als een kind nare dingen meemaakt thuis, denk het misschien dat dat door hem of haar komt.. Dat is heel normaal. In deze animatie wordt heel begrijpelijk uitgelegd hoe dat werkt, en vooral dat het echt niet jouw schuld is.

Online ondersteuning voor ouders

Kopopouders.nl is een website voor ouders met psychische of verslavingsproblemen. Je vindt er op een ondersteunende, activerende en positieve manier informatie en hulp bij het opvoeden van kinderen. Een van de verhalen is van Emma die een burn-out had: ‘Ik kon mijn kind niet eens meer voorlezen’.

Informatieboekjes voor kinderen

Trimbos maakte een reeks informatieboekjes die helpen om de problemen van de ouder uit te leggen aan een kind. Ook geven ze tips voor ouders en kinderen hoe je goed met de situatie kunnen omgaan.

Podcast over kinderen van ouders met een verslaving

Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) maakte een interessante podcast over kinderen van ouders met een verslaving.