1. Actueel
  2. Brandwond door hete thee: ongeluk of mishandeling?

Brandwond door hete thee: ongeluk of mishandeling?

Een kind van vier dat hete thee over zich heen heeft gekregen, een baby met een blauwe plek, of een oudere die een arm heeft gebroken door een val van de trap. Dit kunnen signalen van (kinder)mishandeling zijn, maar kunnen ook het gevolg van een ongeluk zijn. Ook als arts kan je twijfelen aan de oorzaak van een letsel. Wat kan je dan doen?

Jong meisje geeft haar zusje thee | Actueelbericht - Brandwond door hete thee: ongeluk of mishandeling?

Het duiden van letsel is niet altijd eenvoudig en moet zeer zorgvuldig gebeuren. Ieder kind loopt blauwe plekken op. En menig kind breekt weleens een arm. Toch kun je – als (kinder)arts – het vermoeden hebben dat het letsel wellicht niet door een ongeluk komt, maar dat het is toegebracht, of het gevolg is van nalatigheid. Past het letsel bij wat men vertelt dat er gebeurd is? Of komt het door iets anders? Artsen kunnen dan terecht bij het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK).

Bloeduitstortingen

Het LECK geeft advies en duiding bij letsels. In 2024 beoordeelden zij 346 adviesvragen en 155 overige expertisevragen. Naast de expertise van kinderartsen en forensisch artsen wordt ook gebruik gemaakt van een kinderradioloog, dermatoloog, neuroloog, brandwondenexpert en hematoloog. De meest voorkomende letsels waarover advies wordt gevraagd zijn bloeduitstortingen (40%). Dit is onder andere te zien in een infographic van het jaarverslag van het LECK.

Meer weten