Crisisfonds voor kwetsbare kinderen

Kort na het uitbreken van de coronacrisis sloegen Augeo Foundation, Stichting Het Vergeten Kind en Stichting Kinderpostzegels de handen ineen. Ze richtten het Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis op. Bedoeld voor kinderen die thuis niet veilig zijn of het erg moeilijk hebben. Juist voor hen is het wegvallen van de structuur en veiligheid van school nog moeilijker. 

Hulpverleners kunnen bij het Crisisfonds een aanvraag doen om kinderen te helpen aan spullen die nu nodig zijn om thuis te leren (zoals een koptelefoon of schriften), of om ontspanning te zoeken (zoals spelmateriaal voor binnen of buiten). Inmiddels zijn al ruim 30.000 kinderen hiermee geholpen.

De reacties van hulpverleners zijn hartverwarmend. In het tv-programma Tijd voor Max sprak pleegzorgbegeleider Tamara Buitelaar daarover. En Fleur Stegeman, ervaringsdeskundige en lid van de Augeo Jongerentaskforce vertelde waarom die extra steun en het gevoel van waardering zo belangrijk is voor de kinderen.

Scholen weer open

De scholen zijn of gaan weer open. In opdracht van het Crisisfonds onderzoekt het Verwey-Jonker Instituut waar nu nog behoefte aan is bij de kwetsbare kinderen. Want stress kan lange tijd aanhouden en ernstige gevolgen hebben. En de problemen zijn niet zomaar opgelost.
Er kunnen nog steeds aanvragen gedaan worden. Ook voor kinderen die, vanwege een stressvolle en/of onveilige situatie thuis, naar een noodopvanglocatie op school of kinderopvang gaan (of gingen), komen in aanmerking. Of kinderen waarbij vanuit school of maatschappelijke kinderopvang zorgen zijn over de thuissituatie.

 

 

Lees ook

Al ruim 22.000 kwetsbare kinderen geholpen tijdens coronacrisis dankzij Crisisfonds 

Omgaan met corona stress voor kinderen

Stress hoort bij het leven en betekent eigenlijk gewoon: ‘spanning’ of ‘druk’. Misschien voel je je door corona en omdat je veel thuis moet zijn meer gespannen dan anders.  Lees verder

Vragenlijst: hoe gaat het thuis? 

Coronatijd. Hoe kom je er nu achter hoe het bij een kind thuis gaat? Wat gaat er wel goed en wat niet? Deze concrete vragen helpen je daarbij.

Bekijk de vragen